{ "type": "mediaitem", "identifier": "mediaitem_600634", "subtype": "wmammodularcontent_gkn_newsmediaitem", "title": "Wat eet je in de Week zonder vlees?", "navtitle": "", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Wat-eet-je-in-de-Week-zonder-vlees-1.htm", "language": "nl_NL", "sections": [ { "identifier": "pagesection_18334988", "title": "GKN Configuratie", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334988&tsobjectid=18334988" }, { "identifier": "pagesection_18335139", "title": "GKN Menu", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18335139&tsobjectid=18335139" }, { "identifier": "pagesection_18334944", "title": "GKN Footer logo's", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334944&tsobjectid=18334944" }, { "identifier": "pagesection_18334966", "title": "GKN Footer", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334966&tsobjectid=18334966" }, { "identifier": "pagesection_18335177", "title": "GKN Footer legal", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18335177&tsobjectid=18335177" } ], "metadata" : { "id": 600634, "identifier": "mediaitem_600634", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Wat-eet-je-in-de-Week-zonder-vlees-1.htm", "title": "Wat eet je in de Week zonder vlees?", "lead": "Van 11 tot 17 maart wordt in Nederland voor de tweede keer de ‘Nationale Week zonder vlees’ gehouden. Maar wat eet je in zo’n week als alternatief voor vlees? Vis, kaas of eieren blijken favoriete vleesvervangers, maar de duurzaamheidswinst is beperkt. Beter is te kiezen voor peulvruchten.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/4/d/b/cid600634_shutterstock_113793178_curry_dahl.jpg", "width": 900, "height": 600, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2019-03-14T07:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T15:57+02:00", "expiration_date": "", "tags": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_etalage_home", "GKN2IMPORT", "gkn_eiwittransitie" ], "copyright": "", "external_id": "", "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_etalage_home", "gkn_voeding", "gkn_eiwittransitie" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, "contents": [ { "area": "main", "title": "Main", "elements": [ { "type": "text", "html": "

Wanneer je als volwassene deze week geen vlees eet, bespaar je: 130 liter water, 76 kilometer autorijden en 770 gram dierenvlees, stellen de initiatiefnemers van de 'Nationale week zonder vlees<\/a>'. Omdat elke dag vlees eten schadelijk is voor gezondheid, milieu en dierenwelzijn, wil Stichting Nationale Week Zonder Vlees een flexitarisch eetpatroon promoten en bewustwording van de impact van vleesconsumptie vergroten. Maar wat eet je dan als alternatief voor vlees? Stap je over op kaas, eieren, vleesvervangers of kies je voor peulvruchten of insecten? Wagenings onderzoeker Hans Dagevos gaat in een blog<\/a> in op die vraag.<\/p>

Impact<\/h2>

Dat minder vlees eten een goede keuze is, wordt ondersteund door resultaten van wetenschappelijk onderzoek. Om verschillende redenen is het goed over te stappen op een dieet met minder dierlijke eiwitten. Hoewel de consumptie van vlees de afgelopen jaren in omvang wat is afgenomen, blijkt die trend niet echt door te zetten, ondanks het grote aanbod van plantaardige vleesvervangers in het supermarktschap en de snackbar.<\/p>

Hoewel Dagevos het maatschappelijk initiatief voor een week zonder vlees sympathiek vindt, vraagt hij zich in zijn blog af wat de impact van een week zonder vlees zal zijn. Zet de week mensen ook daadwerkelijk aan vaker voor wat anders dan vlees te kiezen? En daarnaast vraagt hij zich af wat het alternatief wordt voor vlees.<\/p>

Uit onderzoek blijkt dat vis de meest favoriete vleesvervanger is van veel mensen. Zuivel, kaas of eieren scoren ook hoge ogen. Om redenen van gezondheid of duurzaamheid zou je beter voor plantaardige vleesvervangers kunnen kiezen, of simpelweg voor meer groenten. En dan zijn er ook nog de nieuwe eiwitbronnen insecten, zeewier en kweekvlees.<\/p>

Peulvruchten<\/h2>

Als je kijkt naar duurzaamheid, dan zet een kaasschnitzel weinig zoden aan de dijk, stelt Dagevos. En uit onderzoek blijkt dat de duurzame merites van plantaardige vleesvervangers, kweekvlees, algen- en insectenkweek worden beperkt door de energie en hulpbronnen die de productiemethoden vereisen. Daarom is het misschien beter te kiezen voor peulvruchten. Peulvruchten hebben immers geen industriële bewerking nodig. <\/p>

De uitdaging is veel meer het zwakke imago van peulvruchten onder consumenten te versterken. En ook meer aandacht voor paddenstoelen en noten in het weekmenu is aan te bevelen. Dat sluit aan bij de huidige Schijf van Vijf die eten van peulvruchten en noten als onderdeel van het aanbevolen flexitarische eetpatroon aanbeveelt. <\/p>

(Bron foto: Shutterstock<\/em>)<\/p>" } ] }, { "area": "sources", "title": "Bronnen", "elements": [ { "id": 18894135, "identifier": "element_18894135", "type": "list", "title": "Publicaties", "url": "", "items": [ { "item": "Wat eten we in de Week zonder vlees?<\/a> Blog Hans Dagevos", "indentlevel": 0 }, { "item": "Vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in Nederland, 2005-2017<\/a>, rapport Wageningen Economic Research, november 2018", "indentlevel": 0 }, { "item": "Naar een meer plantaardig voedingspatroon<\/a>, Voedingscentrum 2018", "indentlevel": 0 }, { "item": "Naar een nieuwe balans in ons (eiwit)dieet : consumentenkijk op vleesvervangers en kweekvlees<\/a>, Wageningen Economic Research 2018", "indentlevel": 0 } ] } , { "id": 18894141, "identifier": "element_18894141", "type": "list", "title": "Links", "url": "", "items": [ { "item": " Nationale Week zonder vlees<\/a>, website", "indentlevel": 0 }, { "item": "Plantaardige eiwitbronnen, dossier Groen Kennisnet", "indentlevel": 0 } ] } , { "identifier": "element_18894145", "type": "contentitemslist", "title": "Relevante berichten", "mediaitems": [ { "identifier": "mediaitem_600265", "title": "Vleesconsumptie daalt niet", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "link": { "type": "internal", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Vleesconsumptie-daalt-niet-1.htm" }, "lead": "De vleesconsumptie van de Nederlandse bevolking was in 2017 76,6 kilo per persoon. Die consumptie is even hoog als in 2016. De dalende trend sinds 2010 stagneert nu terwijl veel mensen zeggen minder vlees te eten.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/9/c/b/cid600265_shutterstock_279996446_ham.jpg", "width": 859, "height": 600, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2018-11-20T12:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T14:55+02:00", "expiration_date": "", "keywords": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_etalage_home", "GKN2IMPORT" ], "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_etalage_home", "gkn_voeding" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, { "identifier": "mediaitem_599743", "title": "Veganistische vleesvervangers beter voor milieu", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "link": { "type": "internal", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Veganistische-vleesvervangers-beter-voor-milieu-1.htm" }, "lead": "Veganistische vleesvervangers, producten zonder zuivel of andere dierlijke ingrediënten hebben de laagste milieu-impact, blijkt uit onderzoek. Alleen bij watergebruik waren de vleesvervangers gebaseerd op insecten zuiniger.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/f/3/8/cid599743_slice-the-tofu-597229_640.jpg", "width": 640, "height": 426, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2017-11-11T07:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T14:07+02:00", "expiration_date": "", "keywords": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "GKN2IMPORT" ], "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_voeding" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, { "identifier": "mediaitem_599360", "title": "Daling vleesconsumptie gestopt", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "link": { "type": "internal", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Daling-vleesconsumptie-gestopt-1.htm" }, "lead": "De Nederlandse bevolking verbruikte in 2016 per persoon bijna 77 kilo vlees. Dat is bijna even veel als het jaar er voor. De trend dat de vleesconsumptie afneemt, lijkt te stagneren.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/c/1/a/cid599360_beef-2730393_640.jpg", "width": 640, "height": 360, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2017-10-23T12:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T14:01+02:00", "expiration_date": "", "keywords": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_etalage_home", "GKN2IMPORT" ], "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_etalage_home", "gkn_voeding" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, { "identifier": "mediaitem_599442", "title": "Steeds meer vleesvervangers", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "link": { "type": "internal", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Steeds-meer-vleesvervangers-1.htm" }, "lead": "Kunstvlees gaat in de toekomst een wezenlijk onderdeel van ons voedsel uitmaken. Over tien jaar zal een groot gedeelte van de consument plantaardig of gekweekt vlees eten. Veel varkenshouders staan er niet bij stil dat dit grote veranderingen voor de sector in zal houden.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/7/7/a/cid599442_burger-760873_640.jpg", "width": 640, "height": 426, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2017-09-22T12:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T14:02+02:00", "expiration_date": "", "keywords": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_dier", "gkn_varkenshouderij", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_etalage_home", "GKN2IMPORT", "gkn_eiwittransitie" ], "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_dier", "gkn_etalage_home", "gkn_eiwittransitie", "gkn_varkenshouderij", "gkn_voeding" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, { "identifier": "mediaitem_600941", "title": "Ander eetpatroon en duurzamere voedselproductie nodig", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "link": { "type": "internal", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Ander-eetpatroon-en-duurzamere-voedselproductie-nodig-1.htm" }, "lead": "Een ander eetpatroon is noodzakelijk en doorslaggevend om de groeiende wereldbevolking op een duurzame wijze te kunnen voeden. Efficiënte voedselproductie en het verminderen van voedselverspilling spelen ook een rol.", "leadimage": {"error": "no image selected"}, "publication_date": "2019-02-13T12:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T16:03+02:00", "expiration_date": "", "keywords": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_voedselverspilling", "gkn_plantaardige_bronnen", "GKN2IMPORT", "gkn_eiwittransitie", "gkn_voedselzekerheid" ], "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } } ] } , { "type": "text", "html": "

<\/p>


<\/p>" } ] }, { "area": "related", "title": "Gerelateerd", "elements": [ ] }, { "area": "content3", "title": "Overig", "elements": [ ] } ] }