{ "type": "mediaitem", "identifier": "mediaitem_600616", "subtype": "wmammodularcontent_gkn_newsmediaitem", "title": "Vleeswaren met minder vlees", "navtitle": "", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Vleeswaren-met-minder-vlees-1.htm", "language": "nl_NL", "sections": [ { "identifier": "pagesection_18334988", "title": "GKN Configuratie", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334988&tsobjectid=18334988" }, { "identifier": "pagesection_18335139", "title": "GKN Menu", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18335139&tsobjectid=18335139" }, { "identifier": "pagesection_18334944", "title": "GKN Footer logo's", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334944&tsobjectid=18334944" }, { "identifier": "pagesection_18334966", "title": "GKN Footer", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334966&tsobjectid=18334966" }, { "identifier": "pagesection_18335177", "title": "GKN Footer legal", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18335177&tsobjectid=18335177" } ], "metadata" : { "id": 600616, "identifier": "mediaitem_600616", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Vleeswaren-met-minder-vlees-1.htm", "title": "Vleeswaren met minder vlees", "lead": "Als het aan vleesverwerker Remco Kok ligt, is de hoeveelheid vlees in producten in 2025 gehalveerd. De ambities van De Vegetarische Slager gaan nog verder. Door de wereldmarkt te veroveren wil het bedrijf dat bio-industrie overbodig wordt.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/b/6/3/cid600616_shutterstock_52554121_barbecue_spies.jpg", "width": 800, "height": 532, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2019-05-11T07:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T15:56+02:00", "expiration_date": "", "tags": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_etalage_home", "GKN2IMPORT" ], "copyright": "", "external_id": "", "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, "contents": [ { "area": "main", "title": "Main", "elements": [ { "type": "text", "html": "

De prijzen en daarmee ook de kwaliteit staan in de vleessector onder druk, zegt Remco Kok van vleesverwerker Stegeman. In een artikel in vakblad Voedingsindustrie<\/a> legt hij uit dat de negatieve prijsspiraal deels te doorbreken is door beter vlees te gebruiken of door te werken met vegetarische varianten. Bij de vleesverwerker staat kwaliteit altijd hoog in het vaandel, zo zegt hij, maar je moet tegenwoordig iets verder kijken. Vlees eten heeft impact als je kijkt naar de hoeveelheid water die nodig is, de CO₂-uitstoot of het dierenwelzijn. Daarom wil het bedrijf de zaken anders aanpakken: geen verspilling en minder vlees.<\/p>

Beter vlees<\/h2>

De ambitie van het bedrijf is om in 2025 de hoeveelheid vlees in producten met de helft terug te brengen door vegetarische varianten te gebruiken of meer groenten te verwerken. Daarnaast wordt meer vlees met het Beter Leven-keurmerk verwerkt. En de vleeswaren die geproduceerd worden, moeten ook veel minder hulpstoffen als zout, suiker en E-nummers bevatten.<\/p>

Plantaardige vleesvervangers<\/h2>

De ambities van De Vegetarische Slager gaan nog verder. In een artikel in Wageningen World<\/a> vertelt Loes Moor-Hulshof dat het bedrijf, dat plantaardige vleesvervangers produceert, wil opschalen zodat de bio-industrie overbodig wordt. Na de overname door Unilever heeft het bedrijf nu toegang tot supermarkten in 190 landen. De Vegetarische Slager wil eerst een plek veroveren op de Duitse en Engelse markten. Vervolgens wil het bedrijf zich richten op Scandinavië, Zuid-Europa, andere westerse landen en Azië. Doel is dat de hele wereld hun 'vegetarisch vlees' gaat waarderen.<\/p>

De samenwerking met partners is een bewuste strategie van De Vegetarische Slager. Zo werkt het bedrijf samen met Wageningen University & Research en investeert het in onderzoek naar beter structureren van plantaardige eiwitten in het publiek-privaat consortium Plant Meat Matters.
<\/p>

(Bron foto: Shutterstock<\/em>)<\/p>" } ] }, { "area": "sources", "title": "Bronnen", "elements": [ { "id": 18893656, "identifier": "element_18893656", "type": "list", "title": "Publicaties", "url": "", "items": [ { "item": "Bescheiden Gamechanger zoekt medestanders<\/a>, Remco Kok wil dingen anders gaan doen, artikel Voedingsindustrie april 2019", "indentlevel": 0 }, { "item": "Loes Moor-Hulshof, operationeel directeur de Vegetarische slager:‘Ik wil ervoor zorgen dat de bio-industriestraks niet meer nodig is’<\/a>, artikel Wageningen World april 2019", "indentlevel": 0 }, { "item": "Naar een nieuwe balans in ons (eiwit)dieet : consumentenkijk op vleesvervangers en kweekvlees<\/a>, rapport Wageningen Economic Research 2018", "indentlevel": 0 }, { "item": "Nieuwe eiwitbronnen als vleesvervangers<\/a>, factsheet Voedingscentrum, 2015", "indentlevel": 0 } ] } , { "id": 18893662, "identifier": "element_18893662", "type": "list", "title": "Links", "url": "", "items": [{ "item": "Eiwitbronnen, dossier Groen Kennisnet", "indentlevel": 0 }] } , { "identifier": "element_18893665", "type": "contentitemslist", "title": "Relevante berichten", "mediaitems": [ { "identifier": "mediaitem_599743", "title": "Veganistische vleesvervangers beter voor milieu", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "link": { "type": "internal", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Veganistische-vleesvervangers-beter-voor-milieu-1.htm" }, "lead": "Veganistische vleesvervangers, producten zonder zuivel of andere dierlijke ingrediënten hebben de laagste milieu-impact, blijkt uit onderzoek. Alleen bij watergebruik waren de vleesvervangers gebaseerd op insecten zuiniger.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/f/3/8/cid599743_slice-the-tofu-597229_640.jpg", "width": 640, "height": 426, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2017-11-11T07:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T14:07+02:00", "expiration_date": "", "keywords": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "GKN2IMPORT" ], "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_voeding" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, { "identifier": "mediaitem_599442", "title": "Steeds meer vleesvervangers", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "link": { "type": "internal", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Steeds-meer-vleesvervangers-1.htm" }, "lead": "Kunstvlees gaat in de toekomst een wezenlijk onderdeel van ons voedsel uitmaken. Over tien jaar zal een groot gedeelte van de consument plantaardig of gekweekt vlees eten. Veel varkenshouders staan er niet bij stil dat dit grote veranderingen voor de sector in zal houden.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/7/7/a/cid599442_burger-760873_640.jpg", "width": 640, "height": 426, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2017-09-22T12:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T14:02+02:00", "expiration_date": "", "keywords": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_dier", "gkn_varkenshouderij", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_etalage_home", "GKN2IMPORT", "gkn_eiwittransitie" ], "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_dier", "gkn_etalage_home", "gkn_eiwittransitie", "gkn_varkenshouderij", "gkn_voeding" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, { "identifier": "mediaitem_596625", "title": "Plantaardige eiwitten als vleesvervangers", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "link": { "type": "internal", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/-Plantaardige-eiwitten-als-vleesvervangers-1.htm" }, "lead": "Het Voedingscentrum heeft de mogelijkheden en uitdagingen van plantaardige eiwitbronnen op een rijtje gezet.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/5/f/f/cid596625_pixabay-tofu-597229_1280.jpg", "width": 1268, "height": 853, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2015-09-11T07:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T02:03+02:00", "expiration_date": "", "keywords": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "GKN2IMPORT", "gkn_eiwittransitie" ], "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_eiwittransitie" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, { "identifier": "mediaitem_600634", "title": "Wat eet je in de Week zonder vlees?", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "link": { "type": "internal", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Wat-eet-je-in-de-Week-zonder-vlees-1.htm" }, "lead": "Van 11 tot 17 maart wordt in Nederland voor de tweede keer de ‘Nationale Week zonder vlees’ gehouden. Maar wat eet je in zo’n week als alternatief voor vlees? Vis, kaas of eieren blijken favoriete vleesvervangers, maar de duurzaamheidswinst is beperkt. Beter is te kiezen voor peulvruchten.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/4/d/b/cid600634_shutterstock_113793178_curry_dahl.jpg", "width": 900, "height": 600, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2019-03-14T07:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T15:57+02:00", "expiration_date": "", "keywords": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_etalage_home", "GKN2IMPORT", "gkn_eiwittransitie" ], "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_etalage_home", "gkn_voeding", "gkn_eiwittransitie" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } } ] } , { "type": "text", "html": "

<\/p>


<\/p>" } ] }, { "area": "related", "title": "Gerelateerd", "elements": [ ] }, { "area": "content3", "title": "Overig", "elements": [ ] } ] }