{ "type": "mediaitem", "identifier": "mediaitem_600685", "subtype": "wmammodularcontent_gkn_newsmediaitem", "title": "Vleesonderzoekers denken na over vleesvervangers", "navtitle": "", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Vleesonderzoekers-denken-na-over-vleesvervangers-1.htm", "language": "nl_NL", "sections": [ { "identifier": "pagesection_18334988", "title": "GKN Configuratie", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334988&tsobjectid=18334988" }, { "identifier": "pagesection_18335139", "title": "GKN Menu", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18335139&tsobjectid=18335139" }, { "identifier": "pagesection_18334944", "title": "GKN Footer logo's", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334944&tsobjectid=18334944" }, { "identifier": "pagesection_18334966", "title": "GKN Footer", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334966&tsobjectid=18334966" }, { "identifier": "pagesection_18335177", "title": "GKN Footer legal", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18335177&tsobjectid=18335177" } ], "metadata" : { "id": 600685, "identifier": "mediaitem_600685", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Vleesonderzoekers-denken-na-over-vleesvervangers-1.htm", "title": "Vleesonderzoekers denken na over vleesvervangers", "lead": "Op een internationaal vleescongres van afgelopen zomer was er niet alleen aandacht voor vleesproductie. Ook werd er in het programma aandacht besteed aan vleesvervangers, duurzaamheid en gezondheidsaspecten van vlees.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/4/d/5/cid600685_food-3325064_1280.jpg", "width": 800, "height": 578, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2019-12-27T07:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T15:58+02:00", "expiration_date": "", "tags": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_etalage_home", "GKN2IMPORT" ], "copyright": "", "external_id": "", "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_etalage_home", "gkn_voeding" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, "contents": [ { "area": "main", "title": "Main", "elements": [ { "type": "text", "html": "

In augustus vond in Potsdam de 65e editie plaats van het International Congress of Meat Science and Technology (ICoMST)<\/a>. Op dit jaarlijkse congres voor vleesonderzoekers uit wetenschap en de voedingsindustrie werd niet alleen gesproken over vlees zelf, maar ook over vleesvervangers, kweekvlees en aspecten als ethiek en duurzaamheid. Dat Schrijft vakblad Voedingsindustrie in een artikel over dit congres<\/a>. Congresbezoekers uit Noord- en Zuid-Amerikaanse landen voelden zich minder aangesproken door die onderwerpen.<\/p>

Dierenwelzijn<\/h2>

In Europa is dierenwelzijn een belangrijk onderwerp voor consumenten, maar er zijn verschillen per land zo blijkt uit een Zweeds onderzoek. Zo zegt 86% van de Cypryoten dierenwelzijn belangrijk te vinden, terwijl 33% van Hongaarse inwoners het belangrijk vindt. In Nederland zegt 47% van de respondenten dierenwelzijn erg belangrijk te vinden. Daarom is er ook een groeiend marktaandeel voor producten met een vermelding van een dierenwelzijnsysteem.<\/p>

Veel aandacht was er tijdens het vijfdaagse congres voor voor eiwitrijke vleesvervangers met plantaardige ingrediënten. Hoe kun je die producten een smakelijke structuur geven? Ook werd aandacht besteed aan kweekvlees. Het is al mogelijk om vanuit stamcellen dierlijke eiwitten te produceren, maar de productie van collageen en vet is nog lastig.<\/p>

Gezondheid<\/h2>

Tijdens het congres was er ook aandacht voor de gezondheidsaspecten van vlees, of meer preciezer, de relatie tussen vleesconsumptie en het verhoogde risico op het ontstaan van darmkanker. De consumptie van rood vlees verhoogt het risico op darmkanker, maar ook andere factoren spelen een rol. Onder deze factoren vallen een hoge consumptie van alcoholische dranken, roken, genetische aanleg, chronische darmziekte en weinig lichamelijke activiteit<\/p>

(Bron foto: Susana Martins<\/a> via Pixabay<\/a>)<\/em><\/p>" } ] }, { "area": "sources", "title": "Bronnen", "elements": [ { "id": 18895619, "identifier": "element_18895619", "type": "list", "title": "Publicaties", "url": "", "items": [ { "item": " Meat for diversifying markets : Internationaal congres voor vleesonderzoek en technologie<\/a>, artikel voedingsindustrie november 2019", "indentlevel": 0 }, { "item": "De aarde is te klein voor een vleesrijk dieet : eiwittransitie<\/a>, artikel Wageningen World 2019", "indentlevel": 0 }, { "item": "Hoe krijg je een vezelachtige structuur? : technologie bij het maken van eiwitrijke producten<\/a>, artikel Voedingsindustrie 2019", "indentlevel": 0 } ] } , { "id": 18895624, "identifier": "element_18895624", "type": "list", "title": "Links", "url": "", "items": [ { "item": "Presentaties van het International Congress of Meat Science and Technology (ICoMST)<\/a>", "indentlevel": 0 }, { "item": "Vleesconsumptie<\/a>, dossier Wageningen University & Research", "indentlevel": 0 }, { "item": "Wat eten we straks? 8 innovatieve tips<\/a>, Kamer van Koophandel juli 2019", "indentlevel": 0 } ] } , { "identifier": "element_18895629", "type": "contentitemslist", "title": "Relevante berichten", "mediaitems": [ { "identifier": "mediaitem_600617", "title": "Lichte stijging van de vleesconsumptie in Nederland", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "link": { "type": "internal", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Lichte-stijging-van-de-vleesconsumptie-in-Nederland-1.htm" }, "lead": "Uit cijfers van Wageningen Economic Research blijkt dat Nederlanders weer meer vlees gaan eten. De laatste 10 jaar daalde de vleesconsumptie. Dit jaar is het voor het eerst sinds 2009 dat er een lichte stijging te zien is.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/a/0/6/cid600617_Office%2520use%2520150%2520DPI-shutterstock_2865506_vlees_supermarkt.jpg", "width": 1024, "height": 683, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2019-09-24T04:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T15:56+02:00", "expiration_date": "", "keywords": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_etalage_home", "GKN2IMPORT", "gkn_eiwittransitie" ], "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_home", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_eiwittransitie" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, { "identifier": "mediaitem_600265", "title": "Vleesconsumptie daalt niet", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "link": { "type": "internal", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Vleesconsumptie-daalt-niet-1.htm" }, "lead": "De vleesconsumptie van de Nederlandse bevolking was in 2017 76,6 kilo per persoon. Die consumptie is even hoog als in 2016. De dalende trend sinds 2010 stagneert nu terwijl veel mensen zeggen minder vlees te eten.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/9/c/b/cid600265_shutterstock_279996446_ham.jpg", "width": 859, "height": 600, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2018-11-20T12:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T14:55+02:00", "expiration_date": "", "keywords": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_etalage_home", "GKN2IMPORT" ], "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_etalage_home", "gkn_voeding" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, { "identifier": "mediaitem_600063", "title": "Gezonde voeding met vlees", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "link": { "type": "internal", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Gezonde-voeding-met-vlees-1.htm" }, "lead": "Nederlanders eten te veel vlees. Veel vlees eten is niet gezond en niet duurzaam. Maar vlees vormt wel een waardevol onderdeel van ons voedsel: het bevat essentiële aminozuren, bepaalde vitamines en mineralen.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/0/e/5/cid600063_93262770.jpg", "width": 1024, "height": 640, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2018-09-13T07:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T14:52+02:00", "expiration_date": "", "keywords": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "GKN2IMPORT" ], "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_voeding" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, { "identifier": "mediaitem_600920", "title": "Is vlees eten het nieuwe roken?", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "link": { "type": "internal", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Is-vlees-eten-het-nieuwe-roken-1.htm" }, "lead": "Eén van de conclusies uit het recent uitgegeven IPCC klimaatrapport is dat het aanpassen van ons dieet bij kan dragen aan het tegengaan van klimaatverandering. Met name het minderen van vleesconsumptie zou een stap in de goede richting zijn. Professor Leroy en Het Vlaams Instituut Gezond Leven over of vlees nog past in een evenwichtig dieet.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/e/e/d/cid600920_shutterstock_269932_supermarkt_vlees.jpg", "width": 4950, "height": 3948, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2019-08-20T07:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T16:03+02:00", "expiration_date": "", "keywords": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_leefomgeving", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_etalage_home", "GKN2IMPORT" ], "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_home", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_leefomgeving", "gkn_voeding" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } } ] } , { "type": "text", "html": "

<\/p>


<\/p>" } ] }, { "area": "related", "title": "Gerelateerd", "elements": [ ] }, { "area": "content3", "title": "Overig", "elements": [ ] } ] }