{ "type": "mediaitem", "identifier": "mediaitem_600350", "subtype": "wmammodularcontent_gkn_newsmediaitem", "title": "Verplichte informatie over allergenen", "navtitle": "", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Verplichte-informatie-over-allergenen-1.htm", "language": "nl_NL", "sections": [ { "identifier": "pagesection_18334988", "title": "GKN Configuratie", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334988&tsobjectid=18334988" }, { "identifier": "pagesection_18335139", "title": "GKN Menu", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18335139&tsobjectid=18335139" }, { "identifier": "pagesection_18334944", "title": "GKN Footer logo's", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334944&tsobjectid=18334944" }, { "identifier": "pagesection_18334966", "title": "GKN Footer", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334966&tsobjectid=18334966" }, { "identifier": "pagesection_18335177", "title": "GKN Footer legal", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18335177&tsobjectid=18335177" } ], "metadata" : { "id": 600350, "identifier": "mediaitem_600350", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Verplichte-informatie-over-allergenen-1.htm", "title": "Verplichte informatie over allergenen", "lead": "Producenten van voedingsmiddelen zijn verplicht om informatie te verstrekken over 14 verschillende allergenen. Voor niet voorverpakte voedingsmiddelen geldt die plicht ook.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/1/8/3/cid600350_shutterstock_25909399_consument_keuze.jpg", "width": 604, "height": 467, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2018-08-30T07:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T14:56+02:00", "expiration_date": "", "tags": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "GKN2IMPORT" ], "copyright": "", "external_id": "", "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_voeding" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, "contents": [ { "area": "main", "title": "Main", "elements": [ { "type": "text", "html": "

Ten minste 2% van de bevolking is overgevoelig voor bepaalde voedingsmiddelen of bestanddelen van levensmiddelen. Allergenen zijn bijvoorbeeld gluten, noten, pinda of lactose. Mensen kunnen er last van ondervinden. Ze krijgen diarree, worden ziek of in het ernstigste geval kunnen ze overlijden<\/p>

Allergenen<\/h2>

Producenten van voedingsmiddelen moeten daarom op de verpakking van voedingsmiddelen vermelden of er allergenen, of sporen van allergenen, aanwezig zijn. Er zijn 14 allergenen waarvoor die plicht geldt, schrijft Vers-inspiratie in het artikel 'Aansprakelijkheid bij allergenen<\/a>'.<\/p>

Informatieplicht<\/h2>

Die informatieplicht geldt ook voor niet-verpakte producten zoals in restaurants, ambachtelijke bakkerijen of slagerijen of in de catering. Die informatie moet vooraf beschikbaar zijn. Consumenten moeten weten dat informatie opvraagbaar en beschikbaar is. En ze opgeroepen worden melding te maken van voedselallergie.<\/p>

Cursus<\/h2>

Je mag die informatie mondeling verstrekken, maar dan moet allergeneninformatie wel vastliggen, bijvoorbeeld via een papieren tabel met producten en de allergenen die deze bevatten. Die informatie moet achter de toonbank voor elke medewerker beschikbaar zijn. Het vakblad geeft als tip een cursus te volgen die ontwikkeld is door de Stichting Training Allergenen<\/a>. <\/p>

(Bron foto: Shutterstock <\/em>)<\/p>" } ] }, { "area": "sources", "title": "Bronnen", "elements": [ { "id": 18885613, "identifier": "element_18885613", "type": "list", "title": "Publicaties", "url": "", "items": [ { "item": "Aansprakelijkheid bij allergenen<\/a>, artikel Vers-inspiratie april 2018", "indentlevel": 0 }, { "item": "Het etiket helpt je gezonder te kiezen<\/a>, brochure Voedingscentrum 2017", "indentlevel": 0 }, { "item": "Voedselovergevoeligheid : algemene informatie<\/a>, brochure stichting Voedselllergie 2007", "indentlevel": 0 } ] } , { "id": 18885618, "identifier": "element_18885618", "type": "list", "title": "Links", "url": "", "items": [ { "item": " Stichting Training Allergenen<\/a>, website", "indentlevel": 0 }, { "item": "Allergenen<\/a>, informatie Voedingscentrum", "indentlevel": 0 }, { "item": "Feiten over lactose-intolerantie<\/a>, nieuwsbericht Groen Kennisnet juni 2018", "indentlevel": 0 }, { "item": "Melkverhitting tegen koemelkallergie<\/a>, nieuwsbericht Groen Kennisnet april 2017", "indentlevel": 0 }, { "item": "'Glutenvrij eten kan heel lekker zijn'<\/a>, nieuwsbericht Groen Kennisnet april 2013", "indentlevel": 0 } ] } , { "type": "text", "html": "

<\/p>


<\/p>" } ] }, { "area": "related", "title": "Gerelateerd", "elements": [ ] }, { "area": "content3", "title": "Overig", "elements": [ ] } ] }