{ "type": "mediaitem", "identifier": "mediaitem_601435", "subtype": "wmammodularcontent_gkn_newsmediaitem", "title": "Plantaardige roomboter lekkerste product", "navtitle": "", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Plantaardige-roomboter-lekkerste-product-1.htm", "language": "nl_NL", "sections": [ { "identifier": "pagesection_18334988", "title": "GKN Configuratie", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334988&tsobjectid=18334988" }, { "identifier": "pagesection_18335139", "title": "GKN Menu", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18335139&tsobjectid=18335139" }, { "identifier": "pagesection_18334944", "title": "GKN Footer logo's", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334944&tsobjectid=18334944" }, { "identifier": "pagesection_18334966", "title": "GKN Footer", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334966&tsobjectid=18334966" }, { "identifier": "pagesection_18335177", "title": "GKN Footer legal", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18335177&tsobjectid=18335177" } ], "metadata" : { "id": 601435, "identifier": "mediaitem_601435", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Plantaardige-roomboter-lekkerste-product-1.htm", "title": "Plantaardige roomboter lekkerste product", "lead": "De Plantaardige Roomboter van Max & Bien is tijdens de Amsterdam Food Pitch verkozen tot het ‘Lekkerste product 2020’, de allround prijs van deze competitie. Het doel van de competitie is kleine ondernemers en thuiskoks een platform te bieden en te ondersteunen in hun productieproces.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/b/1/a/cid601435_Web%252072%2520DPI-shutterstock_93252238_toast_gesmeerd.jpg", "width": 922, "height": 600, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2020-12-08T07:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T16:43+02:00", "expiration_date": "", "tags": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_etalage_home", "GKN2IMPORT" ], "copyright": "", "external_id": "", "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_etalage_home", "gkn_etalage_home" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, "contents": [ { "area": "main", "title": "Main", "elements": [ { "type": "text", "html": "

De Amsterdam Food Pitch<\/a> is een initiatief van de Amsterdamse groothandel 'De Kweker' en wordt voor de derde keer georganiseerd. De roomboter - die tijdens de Food Pitch gepresenteerd werd - komt in de schappen van de Amsterdamse groothandel 'De Kweker' te liggen. De producten krijgen hulp bij de start-up. <\/p>

Amsterdam Food Pitch<\/h2>

Na een voorronde met meer dan 65 deelnemers, gingen er 12 finalisten door naar de finale. De winnaars werden bekendgemaakt door de jury na de pitches van de finalisten<\/a> via een livestream evenement. Vervolgens stelde de jury vragen en gingen ze in beraad om de winnaar te kiezen. De jury bestond uit food professionals uit Amsterdam. Dit jaar stonden er alleen maar plantaardige producten in de finale, wat volgens één van de juryleden de richting van de toekomst aangeeft.<\/p>

Lekkerste product <\/strong><\/h2>

De bedenkers Maxine en Jobien wonnen met een roomboter in verschillende smaken. Ze konden geen plantaardige roomboter vinden die net zo lekker is als de dierlijke roomboter. Daarom hebben zij de boter zelf ontwikkeld. “Wij vinden het belangrijk dat mensen niks hoeven te missen als ze voor een plantaardig product kiezen”, aldus Jobien. De jury vond het product veelzijdig, duurzaam en lekker. De roomboter komt in het schap te liggen bij De Kweker. Daarnaast ontvangen ze € 1500 en krijgen ze ondersteuning bij de ontwikkeling van het product en de productlancering.<\/p>" } , { "type": "text", "html": "

Duurzaamste Product <\/strong><\/h2>

Leppa Limo, een drankje gemaakt van de schillen en klokhuizen van appels die rechtstreeks van de boer komen, won de duurzaamheidsprijs . De bekenkers Rutger en Liselotte hebben op deze manier van een restproduct een kwalitatief hoogwaardig product gemaakt. “Het enige dat we toevoegen is verse gember en citroensap,” aldus de bedenkers.  <\/p>" } , { "type": "text", "html": "

Publieksprijs <\/strong><\/h2>

Bij Knafeh Amsterdam van Guy en Inbal gaat het om een handgemaakt gebakje uit het Midden-Oosten, gemaakt van versnipperd filododeeg (Kataif), mozzarella, oranjebloesemsiroop en pistachenoten. Het product kreeg van het publiek 1137 stemmen.<\/p>" } , { "id": 18917148, "identifier": "element_18917148", "type": "text", "title": "Website Amsterdam Food Pitch", "url": "https://www.amsterdamfoodpitch.nl/", "html": "" } , { "type": "text", "html": "

<\/em><\/p>

(Bron foto: Shutterstock)<\/em><\/p>" } ] }, { "area": "sources", "title": "Bronnen", "elements": [ { "id": 18917152, "identifier": "element_18917152", "type": "list", "title": "Downloads", "url": "", "items": [ { "item": "Spirulinazie laat nog op zich wachten : 'The best food for the future' <\/a>, artikel Voedingsindustrie, 2020", "indentlevel": 0 }, { "item": "Het groeipotentieel van de eiwittransitie<\/a>, artikel Voedingsindustrie, 2020", "indentlevel": 0 }, { "item": " Vegetarisch: mainstream of niche? <\/a>, artikel Voedingsindustrie, 2020", "indentlevel": 0 }, { "item": "Alternatieven voor soja : Zoektocht naar vervangers dierlijk eiwit <\/a>, artikel Voedingsindustrie, 2020", "indentlevel": 0 } ] } , { "id": 18917158, "identifier": "element_18917158", "type": "list", "title": "Links", "url": "", "items": [ { "item": "Amsterdam Food Pitch<\/a>", "indentlevel": 0 }, { "item": "", "indentlevel": 0 }, { "item": "", "indentlevel": 0 } ] } , { "identifier": "element_18917163", "type": "contentitemslist", "title": "Relevante berichten", "mediaitems": [ { "identifier": "mediaitem_601414", "title": "Het toekomstige voedselsysteem: gezond en circulair", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "link": { "type": "internal", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Het-toekomstige-voedselsysteem-gezond-en-circulair-1.htm" }, "lead": "Hoe ziet het Nederlandse voedselsysteem er in 2050 uit? Om ons voedselsysteem circulair en duurzaam te maken moet het roer om. We moeten toe naar een circulaire landbouw, strokenteelt en het eten van meer plantaardige producten.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/c/d/c/cid601414_346.jpg", "width": 900, "height": 600, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2020-12-01T07:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T16:43+02:00", "expiration_date": "", "keywords": [ "Dutch", "news", "gkn_akkerbouw", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_veehouderij", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_etalage_home", "gkn_tuinbouw", "GKN2IMPORT" ], "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, { "identifier": "mediaitem_601253", "title": "Waterlinzen op je bord", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "link": { "type": "internal", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Waterlinzen-op-je-bord-1.htm" }, "lead": "Waterlinzen of eendenkroos zijn mogelijk een interessante eitwitbron. De waterplantjes bevatten 30 tot 40% eiwit. Onderzoek richt zich op introductie in de markt van dit duurzaam voedingsgewas.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/d/8/f/cid601253_shutterstock_270341987_eendenkroos_groen.jpg", "width": 899, "height": 600, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2020-10-17T07:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T16:40+02:00", "expiration_date": "", "keywords": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_etalage_home", "GKN2IMPORT", "gkn_eiwittransitie" ], "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, { "identifier": "mediaitem_601429", "title": "Gezond blijven zonder vlees", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "link": { "type": "internal", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Gezond-blijven-zonder-vlees-1.htm" }, "lead": "Is het wel gezond om geen vlees te eten? Mis je dan geen essentiële voedingsstoffen? Universitair docent Ann Meulemans legt in een video uit dat je ook zonder vlees gezond kunt blijven. Maar je moet wel goed nadenken over wat je dan eet.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/3/f/1/cid601429_pablo-merchan-montes-Orz90t6o0e4-unsplash.jpg", "width": 5472, "height": 3648, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2020-10-08T07:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T16:43+02:00", "expiration_date": "", "keywords": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_etalage_home", "GKN2IMPORT" ], "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_etalage_home", "gkn_voeding" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, { "identifier": "mediaitem_601309", "title": "Duurzame producten van alternatieve eiwitten met de Nationale Eiwitstrategie", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "link": { "type": "internal", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Duurzame-producten-van-alternatieve-eiwitten-met-de-Nationale-Eiwitstrategie-1.htm" }, "lead": "De Europese Unie wil voor de eiwitvoorziening meer zelfvoorzienend worden. De minister wil met de Nationale Eiwitstrategie dat Nederland de duurzame productie van alternatieve eiwitten versterkt. De strategie kent drie sporen.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/2/0/f/cid601309_soybean-2760711_1280.jpg", "width": 853, "height": 616, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2020-10-01T07:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T16:41+02:00", "expiration_date": "", "keywords": [ "Dutch", "news", "gkn_akkerbouw", "gkn_home", "gkn_plant", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_etalage_home", "gkn_kringlooplandbouw", "gkn_retail", "GKN2IMPORT", "gkn_eiwittransitie" ], "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_etalage_home", "gkn_kringlooplandbouw", "gkn_plant", "gkn_voeding", "gkn_eiwittransitie" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, { "identifier": "mediaitem_601260", "title": "Belgische prei wordt Koreaans bijgerecht", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "link": { "type": "internal", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Belgische-prei-wordt-Koreaans-bijgerecht-1.htm" }, "lead": "Voedselverspilling in onze Westerse samenleving is een probleem. Creatieve oplossingen om te voorkomen dat goed voedsel wordt weggegooid zijn welkom. De preiteler Pieter Vandooren heeft een creatieve oplossing gevonden voor zijn overschot aan prei. Hij heeft in de Koreaanse keuken een plek gevonden voor zijn Belgische prei.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/4/c/0/cid601260_prei%25202%2520shutterstock_19188634_prei_groente_teelt.jpg", "width": 8576, "height": 5696, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2020-09-01T07:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T16:40+02:00", "expiration_date": "", "keywords": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_plant", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_etalage_home", "GKN2IMPORT" ], "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_home", "gkn_plant" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } } ] } ] }, { "area": "related", "title": "Gerelateerd", "elements": [ ] }, { "area": "content3", "title": "Overig", "elements": [ ] } ] }