{ "type": "mediaitem", "identifier": "mediaitem_600870", "subtype": "wmammodularcontent_gkn_newsmediaitem", "title": "Lokale peulvruchten als eiwitbron", "navtitle": "", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Lokale-peulvruchten-als-eiwitbron-1.htm", "language": "nl_NL", "sections": [ { "identifier": "pagesection_18334988", "title": "GKN Configuratie", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334988&tsobjectid=18334988" }, { "identifier": "pagesection_18335139", "title": "GKN Menu", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18335139&tsobjectid=18335139" }, { "identifier": "pagesection_18334944", "title": "GKN Footer logo's", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334944&tsobjectid=18334944" }, { "identifier": "pagesection_18334966", "title": "GKN Footer", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334966&tsobjectid=18334966" }, { "identifier": "pagesection_18335177", "title": "GKN Footer legal", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18335177&tsobjectid=18335177" } ], "metadata" : { "id": 600870, "identifier": "mediaitem_600870", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Lokale-peulvruchten-als-eiwitbron-1.htm", "title": "Lokale peulvruchten als eiwitbron", "lead": "Een grote uitdaging is duurzaam produceren van voeding. De teelt van peulvruchten heeft tal van voordelen voor de gezondheid, biodiversiteit en milieu. FoodLab Pulses zet zich in om de teelt van peulvruchten in Nederland aantrekkelijk te maken.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/0/d/d/cid600870_webimage-CBBC9C37-897E-4C29-9E49E1D3BC906981.jpg", "width": 800, "height": 533, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2019-11-23T07:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T16:02+02:00", "expiration_date": "", "tags": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_leefomgeving", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_etalage_home", "GKN2IMPORT" ], "copyright": "", "external_id": "", "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_home", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_leefomgeving", "gkn_voeding" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, "contents": [ { "area": "main", "title": "Main", "elements": [ { "type": "text", "html": "

De laatste jaren is de vraag naar vleesvervangers toegenomen. Peulvruchten, zoals soja, zijn prima vleesverangers. Veel soja wordt geïmporteerd, maar jou zou ook in Nederland zelf peulvruchten kunnen telen. De teelt van peulvruchten heeft veel voordelen. <\/p>

Foodlab Pulses<\/strong><\/h2>

Foodlab Pulses<\/a> wil hier verandering in brengen. Het doel van Foodlab Pulses is om de lokale eiwitteelt, en dan met name peulvruchten, aantrekkelijker te maken. Op 22 oktober, tijdens de Dutch Design week in Eindhoven, zijn telers en verwerkers aan ontwerpers gekoppeld om te bekijken hoe de teelt van peulvruchten in Nederland aantrekkelijk gemaakt kan worden. In oktober 2020 worden protoypes opgeleverd die zijn getest aan de markt.<\/p>

Voordelen van de teelt van peulvruchten<\/strong><\/h2>

Peulvruchten zoals soja, erwten, lupines, linzen, taugé en bonen hebben veel voordelen, zoals: <\/p>