{ "type": "mediaitem", "identifier": "mediaitem_600370", "subtype": "wmammodularcontent_gkn_newsmediaitem", "title": "Krachtsporters hoeven geen pasta", "navtitle": "", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Krachtsporters-hoeven-geen-pasta-1.htm", "language": "nl_NL", "sections": [ { "identifier": "pagesection_18334988", "title": "GKN Configuratie", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334988&tsobjectid=18334988" }, { "identifier": "pagesection_18335139", "title": "GKN Menu", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18335139&tsobjectid=18335139" }, { "identifier": "pagesection_18334944", "title": "GKN Footer logo's", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334944&tsobjectid=18334944" }, { "identifier": "pagesection_18334966", "title": "GKN Footer", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334966&tsobjectid=18334966" }, { "identifier": "pagesection_18335177", "title": "GKN Footer legal", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18335177&tsobjectid=18335177" } ], "metadata" : { "id": 600370, "identifier": "mediaitem_600370", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Krachtsporters-hoeven-geen-pasta-1.htm", "title": "Krachtsporters hoeven geen pasta", "lead": "Het idee bestaat dat een koolhydraatrijke maaltijd vlak voor de training, zoals brood of pasta, goed is voor voor krachtsporters. Maar onderzoek laat zien dat vooral de eiwitinname belangrijk is voor spieropbouw.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/1/1/1/cid600370_beef-17040_640.jpg", "width": 640, "height": 426, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2018-03-27T12:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T14:57+02:00", "expiration_date": "", "tags": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "GKN2IMPORT" ], "copyright": "", "external_id": "", "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_voeding" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, "contents": [ { "area": "main", "title": "Main", "elements": [ { "type": "text", "html": "

Door een koolhydraatrijke maaltijd kunnen duursporters hun prestaties verbeteren. De spieren herstellen zich sneller. Zonder makkelijk te verbranden koolhydraten kan een sporter niet presteren, zo blijkt uit het artikel 'De rol van koolhydraten bij sport<\/a>'. Maar de vraag is of die koolhydraten ook van belang zijn voor krachtsporters. Uit recent onderzoek blijkt dat dit niet zo is. Wageningen Resource bericht erover in het artikel 'Krachtsporter heeft geen extra bord pasta nodig<\/a>'.<\/p>

Krachtsporters<\/h2>

De Wageningse onderzoekers Pim Knuiman en Marco Mensink voerden een onderzoek uit bij dertien krachtsporters samen met collega's van Radboud UMC Nijmegen en sportcentrum Papendal. De mannen fietsten eerst anderhalf uur, kregen een maaltijd en 's middags deden ze een krachttraining. Het onderzoek werd uitgevoerd op twee verschillende dagen. De eerste dag kregen ze een koollhydraatrijke maaltijd, met weinig vet, twaalf dagen later een koolhydraatarme maaltijd met juist meer vet. <\/p>

Ewittinname<\/h2>

Uit metingen aan het spierweefsel bleek dat er geen verschil was tussen de spieren na de maaltijden met veel en weinig koolhydraten. Het onderzoek maakt duidelijk dat koolhydraten niet van belang zijn voor een intensieve krachttraining, aldus onderzoeker Mensink. Eiwitinname is juist wel van belang. De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in een artikel in Frontiers in Physiology<\/a>, <\/p>

(Bron foto: Pixabay<\/em>)<\/p>" } ] }, { "area": "sources", "title": "Bronnen", "elements": [ { "id": 18886143, "identifier": "element_18886143", "type": "list", "title": "Publicaties", "url": "", "items": [ { "item": " Krachtsporter heeft geen extra bord pasta nodig<\/a>, artikel Resource, februari 2018", "indentlevel": 0 }, { "item": "Select Skeletal Muscle mRNAs Related to Exercise Adaptation Are Minimally Affected by Different Pre-exercise Meals that Differ in Macronutrient Profile<\/a>, artikel Frontiers in Physiology, 2018", "indentlevel": 0 }, { "item": "Vijf mythes over sportvoeding<\/a>, artikel Voeding & Visie, 2013", "indentlevel": 0 }, { "item": "De rol van koolhydraten bij sport<\/a>, artikel Voeding & Visie, 2010", "indentlevel": 0 } ] } , { "id": 18886149, "identifier": "element_18886149", "type": "list", "title": "Links", "url": "", "items": [ { "item": "Dossier sport en voeding<\/a>, Wageningen University and Research", "indentlevel": 0 }, { "item": "Betere voeding voor topsporters<\/a>, nieuwsbericht Groen Kennisnet, februari 2017", "indentlevel": 0 }, { "item": "Kennisloket over gezonde voeding voor sport en zorg<\/a>, nieuwsbericht Groen Kennisnet, november 2016", "indentlevel": 0 } ] } , { "type": "text", "html": "

<\/p>


<\/p>" } ] }, { "area": "related", "title": "Gerelateerd", "elements": [ ] }, { "area": "content3", "title": "Overig", "elements": [ ] } ] }