{ "type": "mediaitem", "identifier": "mediaitem_601542", "subtype": "wmammodularcontent_gkn_newsmediaitem", "title": "Hygiëne voorkomt listeria-besmetting in kaas", "navtitle": "", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Hygiene-voorkomt-listeria-besmetting-in-kaas-1.htm", "language": "nl_NL", "sections": [ { "identifier": "pagesection_18334988", "title": "GKN Configuratie", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334988&tsobjectid=18334988" }, { "identifier": "pagesection_18335139", "title": "GKN Menu", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18335139&tsobjectid=18335139" }, { "identifier": "pagesection_18334944", "title": "GKN Footer logo's", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334944&tsobjectid=18334944" }, { "identifier": "pagesection_18334966", "title": "GKN Footer", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334966&tsobjectid=18334966" }, { "identifier": "pagesection_18335177", "title": "GKN Footer legal", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18335177&tsobjectid=18335177" } ], "metadata" : { "id": 601542, "identifier": "mediaitem_601542", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Hygiene-voorkomt-listeria-besmetting-in-kaas-1.htm", "title": "Hygiëne voorkomt listeria-besmetting in kaas", "lead": "De aanwezigheid van de listeria-bacterie in voedingsmiddelen kan zorgen voor een voedselvergiftiging. Door hygiënisch te werken kun je listeria-besmettng in kaas voorkomen.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/6/d/a/cid601542_katrin-leinfellner-v9deD75EaRw-unsplash.jpg", "width": 1024, "height": 680, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2021-01-27T07:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T17:11+02:00", "expiration_date": "", "tags": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_veehouderij", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_etalage_home", "GKN2IMPORT" ], "copyright": "", "external_id": "", "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, "contents": [ { "area": "main", "title": "Main", "elements": [ { "type": "text", "html": "

Listeria is de naam van een grote groep veel voorkomende bacteriën, waarvan Listeria monocytogenes<\/em> (Listeria M) de bekendste is. De bacterie kan voorkomen in veel voedingsmiddelen zoals rauwe groenten, ongepasteuriseerde melk, rauwe vis of vleeswaren. Bij een te grote besmetting kan de bacterie leiden tot voedselvergiftiging. In ernstige gevallen kan dat leiden tot bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking of abortus. <\/p>

Besmetting<\/h2>

Nadat er in 2019 patiënten ziekteverschijnselen vertoonden door een besmetting via vleeswaren, staat beheersing van deze bacterie weer in de aandacht. Vakblad de Zefkazer besteedt in een artikel<\/a> aandacht aan mogelijke listeria-besmettingen in kaas.<\/p>

Europese wetgeving schrijft voor dat per gram product het aantal kolonievormende eenheden (kve) van listeria beneden de 100 moet zijn. Kaasproducenten zijn daarom verplicht aan te tonen dat zij voldoen aan deze eis tot aan de THT-datum. Wanneer je werkt volgens de Hygiënecode Boerderijzuivel, dan hoef je daar geen actie te ondernemen. <\/p>

Hygiënisch werken<\/h2>

Je kunt een besmetting met listeria voorkomen door een aantal maatregelen te nemen. Zo moet je zorgen voor een goede kwaliteit kuilvoer en dieren controleren op mastitisverschijnselen. In de praktijk blijkt dat wanneer listeria in de melk wordt aangetroffen, de koe vaak de veroorzaker is van de besmetting. Door melk te pasteuriseren wordt Listeria M. gedood. <\/p>

Om nabesmetting te voorkomen moet je hygiënisch werken. Zo moet je zorgen dat alles goed gereinigd wordt en dat je geen zuivelresten laat zitten. Zorg dat kaasopslag en kaasplanken goed schoon zijn en dat plastic sponsen en emmers regelmatig worden vervangen <\/p>

Zuurgraad <\/h2>

Voor eventueel toch aanwezige bacteriën in de geproduceerde kaas of zuivelproducten is het van belang de groei van die bacterie zoveel mogelijk te beperken. De bacteriën hebben voor hun groei vocht en zuurstof nodig. In een zure omgeving, een pH onder de 4,5, kan de bacterie niet uitgroeien. Bij een goede verzuring zullen producten als yoghurt, karnemelk, verse kaas of kwark een pH bereiken van onder de 4,5. Daar blijft de groei beperkt. Maar in zoete zuivelproducten als melk, vla en zoete pappen, waarvan de pH duidelijk boven de 4,4 ligt, kan Listeria M. indien aanwezig, wel uitgroeien. Die zijn daarom maar beperkt houdbaar.<\/p>" } , { "id": 18920835, "identifier": "element_18920835", "type": "text", "title": "Artikel in de Zelfkazer", "url": "https://edepot.wur.nl/523959", "html": "" } , { "type": "text", "html": "

<\/p>

(Bron foto: Katrin Leinfellner<\/a> via Unsplash<\/a>)<\/p>" } ] }, { "area": "sources", "title": "Bronnen", "elements": [ { "id": 18920839, "identifier": "element_18920839", "type": "list", "title": "Publicaties", "url": "", "items": [ { "item": " Listeria monocyto genes beheersen<\/a> Artikel Zelfkazer juni 2020", "indentlevel": 0 }, { "item": "Hoe beheers je Listeria?<\/a> artikel Voedingsindustrie november 2019", "indentlevel": 0 }, { "item": "Beheersen van Listeria<\/a>, artikel vakblad Voedingsindustrie mei 2019", "indentlevel": 0 } ] } , { "id": 18920844, "identifier": "element_18920844", "type": "list", "title": "Links", "url": "", "items": [ { "item": "Listeria monocytogenes<\/a>, informatie NVWA", "indentlevel": 0 }, { "item": "Hygiënecodes per sector<\/a>, informatie NVWA", "indentlevel": 0 } ] } , { "identifier": "element_18920848", "type": "contentitemslist", "title": "Relevante berichten", "mediaitems": [ { "identifier": "mediaitem_601157", "title": "Sneller bacteriën opsporen met een biosensor", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "link": { "type": "internal", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Sneller-bacterien-opsporen-met-een-biosensor-1.htm" }, "lead": "De consumptie van verse groenten en fruit is gezond, maar is niet altijd zonder risico. Groenten en fruit kunnen besmet zijn met ziekmakende bacteriën. Met een biosensortechniek zou je die bacteriën snel kunnen opsporen.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/7/6/d/cid601157_nadine-primeau-FfLlgRfL5l8-unsplash.jpg", "width": 1024, "height": 740, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2020-11-18T07:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T16:38+02:00", "expiration_date": "", "keywords": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_plant", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_etalage_home", "GKN2IMPORT" ], "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_etalage_home", "gkn_plant", "gkn_voeding" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, { "identifier": "mediaitem_600728", "title": "Beheersing van Listeria", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "link": { "type": "internal", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Beheersing-van-Listeria-1.htm" }, "lead": "Besmetting van voedsel met Listeria is moeilijk uit te bannen. Om de bacterie in bedwang te houden, zijn er verschillende mogelijkheden. Het begint al bij de bouw en het ontwerp van van een productielijn. Hygiëne is het sleutelwoord.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/e/b/1/cid600728_meatballs-2023247_640.jpg", "width": 640, "height": 479, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2019-12-11T07:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T15:59+02:00", "expiration_date": "", "keywords": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_etalage_home", "gkn_retail", "GKN2IMPORT", "gkn_voedingsmiddelenindustrie" ], "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_voedingsmiddelenindustrie", "gkn_etalage_home" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, { "identifier": "mediaitem_600718", "title": "Listeria-besmetting ontdekt met nieuwe analysetechniek", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "link": { "type": "internal", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Listeria-besmetting-ontdekt-met-nieuwe-analysetechniek-1.htm" }, "lead": "Afgelopen 2 jaar zijn 20 patiënten besmet met listeria via vleeswaren, meldde het RIVM op 4 oktober. De listeriabesmetting kon opgespoord worden dankzij een nieuwe analysetechniek op basis van DNA.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/b/9/6/cid600718_wurstplatte-668676_640.jpg", "width": 640, "height": 426, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2019-10-07T12:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T15:59+02:00", "expiration_date": "", "keywords": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_etalage_home", "GKN2IMPORT" ], "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_etalage_home", "gkn_voeding" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } } ] } , { "type": "text", "html": "

<\/p>


<\/p>" } ] }, { "area": "related", "title": "Gerelateerd", "elements": [ ] }, { "area": "content3", "title": "Overig", "elements": [ ] } ] }