{ "type": "mediaitem", "identifier": "mediaitem_601414", "subtype": "wmammodularcontent_gkn_newsmediaitem", "title": "Het toekomstige voedselsysteem: gezond en circulair", "navtitle": "", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Het-toekomstige-voedselsysteem-gezond-en-circulair-1.htm", "language": "nl_NL", "sections": [ { "identifier": "pagesection_18334988", "title": "GKN Configuratie", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334988&tsobjectid=18334988" }, { "identifier": "pagesection_18335139", "title": "GKN Menu", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18335139&tsobjectid=18335139" }, { "identifier": "pagesection_18334944", "title": "GKN Footer logo's", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334944&tsobjectid=18334944" }, { "identifier": "pagesection_18334966", "title": "GKN Footer", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334966&tsobjectid=18334966" }, { "identifier": "pagesection_18335177", "title": "GKN Footer legal", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18335177&tsobjectid=18335177" } ], "metadata" : { "id": 601414, "identifier": "mediaitem_601414", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Het-toekomstige-voedselsysteem-gezond-en-circulair-1.htm", "title": "Het toekomstige voedselsysteem: gezond en circulair", "lead": "Hoe ziet het Nederlandse voedselsysteem er in 2050 uit? Om ons voedselsysteem circulair en duurzaam te maken moet het roer om. We moeten toe naar een circulaire landbouw, strokenteelt en het eten van meer plantaardige producten.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/c/d/c/cid601414_346.jpg", "width": 900, "height": 600, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2020-12-01T07:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T16:43+02:00", "expiration_date": "", "tags": [ "Dutch", "news", "gkn_akkerbouw", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_veehouderij", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_etalage_home", "gkn_tuinbouw", "GKN2IMPORT" ], "copyright": "", "external_id": "", "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, "contents": [ { "area": "main", "title": "Main", "elements": [ { "type": "text", "html": "

Dat is te lezen in de nieuwe toekomstvisie  ‘Re-rooting the Dutch food system: from more to better<\/a>’ van hoogleraar Imke de Boer en Evelien de Olde, beide verbonden aan de leerstoelgroep dierlijke productiesystemen Dierlijke Productie systemen van Wageningen University & Research. Het voedselsysteem van nu brengt veel milieuproblematiek met zich mee, zoals klimaatverandering, vervuiling van water en biodiversiteitsverlies. In de visie is te lezen dat het roer van het Nederlandse voedselsysteem om moet. <\/p>

Voedselvisie<\/strong><\/h2>

Voor het opstellen van hun visie hebben De Boer en De Olde mensen gezocht die in de praktijk voedsel produceren die wat hen betreft passen in de voedselvisie van 2050. Uitgangspunt van deze visie is dat er grenzen zijn aan wat onze planeet aan kan. Het nieuwe voedselsysteem kijkt naar wat gezond is voor de planeet, mensen en dieren. <\/p>

Speerpunten <\/strong><\/h2>

Bij het herontwerp moeten alle schakels van de voedselketen veranderen. De belangrijkste punten uit de visie zijn:<\/p>