{ "type": "mediaitem", "identifier": "mediaitem_600769", "subtype": "wmammodularcontent_gkn_newsmediaitem", "title": "Gezonde voeding vermindert effect voedselallergie", "navtitle": "", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Gezonde-voeding-vermindert-effect-voedselallergie-1.htm", "language": "nl_NL", "sections": [ { "identifier": "pagesection_18334988", "title": "GKN Configuratie", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334988&tsobjectid=18334988" }, { "identifier": "pagesection_18335139", "title": "GKN Menu", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18335139&tsobjectid=18335139" }, { "identifier": "pagesection_18334944", "title": "GKN Footer logo's", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334944&tsobjectid=18334944" }, { "identifier": "pagesection_18334966", "title": "GKN Footer", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334966&tsobjectid=18334966" }, { "identifier": "pagesection_18335177", "title": "GKN Footer legal", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18335177&tsobjectid=18335177" } ], "metadata" : { "id": 600769, "identifier": "mediaitem_600769", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Gezonde-voeding-vermindert-effect-voedselallergie-1.htm", "title": "Gezonde voeding vermindert effect voedselallergie", "lead": "Onderzoeker Berber Vlieg is er van overtuigd dat er met voeding veel winst is te behalen bij een voedselallergie. Naast het elimineren van voedselallergenen is het zeker zo belangrijk de voeding volwaardig te maken.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/4/1/6/cid600769_shutterstock_123763102_koelkast_jongen.jpg", "width": 815, "height": 652, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2019-06-01T07:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T16:00+02:00", "expiration_date": "", "tags": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_etalage_home", "GKN2IMPORT" ], "copyright": "", "external_id": "", "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_home" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, "contents": [ { "area": "main", "title": "Main", "elements": [ { "type": "text", "html": "

Diëtist en onderzoeker Berber Vlieg ziet in de praktijk dat mensen met een voedselallergie ervan opknappen wanneer ze overstappen op een gezonder voedselpatroon. Door je alleen te richten op het weglaten van voedingsmiddelen, komen mensen in een neerwaartse spiraal terecht met op termijn toenemende klachten, zo zegt ze in een interview in Voeding Magazine<\/a>. In het onderzoek dat ze uitvoert, kijkt ze of patiënten met gezonde voeding minder gevoelig worden voor allergenen als pinda's en of het de ernst van de symptomen vermindert. Het zou ook kunnen dat een gezonder voedingspatroon de kans op de ontwikkeling van andere allergieën verkleint.<\/p>

Gezonde voeding<\/h2>

Bij gezonde voeding denkt Vlieg niet alleen aan een optelsom van nutriënten en het halen van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden. Ze richt zich ook op verse en minder bewerkte producten. En op diervriendelijke producten, omdat dat gunstig is voor de vetzuursamenstelling. Ze zegt in het artikel dat er aanwijzingen zijn dat bewerkte producten een aanzet kunnen vormen tot ontwikkeling van een allergie. Daarnaast zou het microbiële gehalte van voeding een rol kunnen spelen omdat het invloed heeft op het darmmicrobioom. Verse en onbewerkte voedingsmiddelen bevatten meer micro-organismen. Vlieg zou graag willen onderzoeken wat de invloed is van het microbieelgehalte van voeding op voedselallergie bij kinderen.<\/p>

Ontsteking van slokdarm<\/h2>

In het artikel worden de resultaten van onderzoek naar de invloed van voeding op eosinofiele oesofagitis vermeld, een chronische ontsteking van de slokdarm. Uit dat onderzoek, gedaan bij volwassenen, bleek dat een gezonde voeding zorgt voor minder ontstekingen. Gunstige factoren in de voeding waren een hoge inname van vezels, ijzer, (gefermenteerde) zuivel en soja. Vooral gefermenteerde zuivel en volle zuivel zou gunstig zijn vanwege de gehaltes aan micro-organismen en vitamine A. Ongunstige factoren in de voeding waren fosfor, omega-6 rijke olie, bereidingsvetten en een trend voor een hoge eiwitinname. Die omega-6 vetzuren zitten in zonnebloemolie, roerbakolie en margarines en staan bekend om hun ontstekingsbevorderende eigenschappen. Fosfor en eiwit zitten vooral in dierlijke producten.<\/p>

Preventie<\/h2>

Tot slot noemt Vlieg in het artikel dat je door vroege introductie van voedselallergenen de ontwikkeling van een allergie kunt voorkomen. 'Een voedselallergie ontwikkelt zich als er geen orale tolerantie wordt opgebouwd op jonge leeftijd. Blootstelling aan voedselallergenen is daarvoor nodig.' Ze vindt dat de rol van voeding bij de preventie en behandeling van voedselallergieën nog enorm ondergewaardeerd is. <\/p>

(Bron foto: Shutterstock <\/em>)<\/p>" } ] }, { "area": "sources", "title": "Bronnen", "elements": [ { "id": 18897832, "identifier": "element_18897832", "type": "list", "title": "Publicaties", "url": "", "items": [ { "item": "‘Bij allergie werkt optimale voeding waarschijnlijk preventief en therapeutisch’ Interview dé dieetexpert op het gebied van voedselallergie, Dr. Berber Vlieg<\/a> artikel Voedingsmagazine 2019", "indentlevel": 0 }, { "item": "Voedselallergenen : invloed van voedselbewerking<\/a>, artikel Nutrinews 2018", "indentlevel": 0 }, { "item": "Voedselovergevoeligheid : algemene informatie<\/a>, brochure stichting Voedselllergie 2007", "indentlevel": 0 } ] } , { "id": 18897837, "identifier": "element_18897837", "type": "list", "title": "Links", "url": "", "items": [{ "item": "Allergenen<\/a> Informatie Voedingscentrum", "indentlevel": 0 }] } , { "type": "text", "html": "

<\/p>" } , { "identifier": "element_18897840", "type": "contentitemslist", "title": "Relevante berichten", "mediaitems": [ { "identifier": "mediaitem_600514", "title": "Voedselbewerking beïnvloedt allergene werking", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "link": { "type": "internal", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Voedselbewerking-beinvloedt-allergene-werking-1.htm" }, "lead": "De allergene werking van voedingsmiddelen kan veranderen door voedselbewerking. Verhitting kan zorgen dat de allergeniciteit vermindert of juist toeneemt.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/0/d/5/cid600514_nuts-3248743_640.jpg", "width": 640, "height": 427, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2018-11-15T07:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T14:59+02:00", "expiration_date": "", "keywords": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "GKN2IMPORT" ], "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_voeding" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, { "identifier": "mediaitem_600350", "title": "Verplichte informatie over allergenen", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "link": { "type": "internal", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Verplichte-informatie-over-allergenen-1.htm" }, "lead": "Producenten van voedingsmiddelen zijn verplicht om informatie te verstrekken over 14 verschillende allergenen. Voor niet voorverpakte voedingsmiddelen geldt die plicht ook.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/1/8/3/cid600350_shutterstock_25909399_consument_keuze.jpg", "width": 604, "height": 467, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2018-08-30T07:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T14:56+02:00", "expiration_date": "", "keywords": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "GKN2IMPORT" ], "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_voeding" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, { "identifier": "mediaitem_600026", "title": "Feiten over lactose-intolerantie", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "link": { "type": "internal", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Feiten-over-lactose-intolerantie-1.htm" }, "lead": "In Nederland heeft ongeveer 2% van de volwassenen lactose-intolerantie. Hun lichaam maakt te weinig van het enzym lactase aan dat nodig is om melksuiker in melk te verteren. Ze kunnen nog wel melk drinken, maar met mate. Er zijn alternatieven.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/5/6/7/cid600026_shutterstock_252952153_kinderen_melk.jpg", "width": 900, "height": 600, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2018-06-22T12:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T14:52+02:00", "expiration_date": "", "keywords": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "GKN2IMPORT" ], "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_home" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, { "identifier": "mediaitem_599729", "title": "Melkverhitting tegen koemelkallergie", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "link": { "type": "internal", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Melkverhitting-tegen-koemelkallergie-1.htm" }, "lead": "Koemelk is een belangrijke bron van voedingsstoffen voor jonge kinderen. Maar niet voor alle kinderen. Ongeveer 2% van de kinderen tussen 0 en 2 jaar heeft koemelkallergie. Door melk te verhitten kun je de koemelk 'niet-allergeen' maken.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/a/2/a/cid599729_milk-1377564_1920.jpg", "width": 1920, "height": 1284, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2017-05-31T12:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T14:07+02:00", "expiration_date": "", "keywords": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_etalage_home", "GKN2IMPORT" ], "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_etalage_home", "gkn_voeding" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } } ] } , { "type": "text", "html": "

<\/p>


<\/p>" } ] }, { "area": "related", "title": "Gerelateerd", "elements": [ ] }, { "area": "content3", "title": "Overig", "elements": [ ] } ] }