{ "type": "mediaitem", "identifier": "mediaitem_600869", "subtype": "wmammodularcontent_gkn_newsmediaitem", "title": "Gezonde rauwmelkse geitenkefir", "navtitle": "", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Gezonde-rauwmelkse-geitenkefir-1.htm", "language": "nl_NL", "sections": [ { "identifier": "pagesection_18334988", "title": "GKN Configuratie", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334988&tsobjectid=18334988" }, { "identifier": "pagesection_18335139", "title": "GKN Menu", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18335139&tsobjectid=18335139" }, { "identifier": "pagesection_18334944", "title": "GKN Footer logo's", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334944&tsobjectid=18334944" }, { "identifier": "pagesection_18334966", "title": "GKN Footer", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334966&tsobjectid=18334966" }, { "identifier": "pagesection_18335177", "title": "GKN Footer legal", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18335177&tsobjectid=18335177" } ], "metadata" : { "id": 600869, "identifier": "mediaitem_600869", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Gezonde-rauwmelkse-geitenkefir-1.htm", "title": "Gezonde rauwmelkse geitenkefir", "lead": "Geitenhouders Mart-Jan en Willy de Jong uit Stolwijk wilden een exclusief boerderijzuivelproduct ontwikkelen. Het werd biologische rauwmelkse geitenkefir.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/4/3/c/cid600869_goat-1596880_640.jpg", "width": 640, "height": 453, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2019-05-21T07:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T16:02+02:00", "expiration_date": "", "tags": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_dier", "gkn_voeding", "gkn_veehouderij", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_geitenhouderij", "GKN2IMPORT" ], "copyright": "", "external_id": "", "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_veehouderij", "gkn_dier" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, "contents": [ { "area": "main", "title": "Main", "elements": [ { "type": "text", "html": "

Tot 2010 hield De Jong schapen. Maar nadat Q-koorts op zijn bedrijf was geconstateerd, besloot hij het roer om te gooien en stapte hij over op geiten. Op het bedrijf met 24 hectare grasland worden nu 450 melkgeiten gehouden. De keuze voor een biologische bedrijfsvoering was een bewuste keuze. \"We geloven in duurzaam en verantwoord ondernemen\", zeggen Mart-Jan en Willy de Jong in het artikel 'Exclusief: biologische rauwmelkse geitenkefir<\/a>'. Zo wordt een deel van het gras pas na 15 juni gemaaid en wordt er alleen vaste mest gebruikt.<\/p>

Rauwmelkse kefir<\/h2>

Het paar liet soms kaas maken van hun geitenmelk, maar wilde liever zelf een product ontwikkelen. Tijdens een masterclass ontstond het idee voor rauwmelkse kefir. Nadat het idee was uitgewerkt, presenteerden ze hun nieuwe product in januari op de Bio-beurs in Zwolle.<\/p>

Het werken met een rauwmelks product kan rsicio's opleveren, maar die risico's zijn in dit geval niet zo groot omdat de pH van kefir onder de 4,5 ligt. Er blijkt vraag te zijn naar het product. \"Kefir is goed voor de darmen en de weerstand door de grote hoeveelheid voedingsstoffen\", aldus de Jong.<\/p>

Gezond<\/h2>

Dat het product gezond is, blijkt ook uit het artikel 'Bio is in trek<\/a>' dat over die Bio-beurs in Zwolle gaat. Mensen die twee maanden de rauwmelkse kefir hadden gedronken, vonden dat hun gezondheid vooruit was gegaan. Daarnaast is de kefir lekker: zacht, iets tintelend en met een heel lichte geitensmaak, aldus De Jong.<\/p>

(Bron foto: <\/em> klimkin<\/a> via Pixabay<\/a>)<\/p>" } ] }, { "area": "sources", "title": "Bronnen", "elements": [ { "id": 18900539, "identifier": "element_18900539", "type": "list", "title": "Publicaties", "url": "", "items": [ { "item": "Exclusief: biologische rauwmelkse geitenkefir<\/a>, artikel Geitenhouderij, februari 2019", "indentlevel": 0 }, { "item": "Bio is in trek<\/a>, artikel Geitenhouderij februari 2019", "indentlevel": 0 }, { "item": "Kefir, een complex product<\/a>, Artikel De Zelfkazer, april 2015", "indentlevel": 0 }, { "item": "Gefermenteerde zuivel: smakelijk en gezond<\/a>, Artikel De Zelfkazer, februari 2015", "indentlevel": 0 } ] } , { "identifier": "element_18900545", "type": "contentitemslist", "title": "Relevante berichten", "mediaitems": [ { "identifier": "mediaitem_600041", "title": "Markt moet groeiruimte geitenhouderij bepalen", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "link": { "type": "internal", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Markt-moet-groeiruimte-geitenhouderij-bepalen-1.htm" }, "lead": "Er is een groeiende vraag naar geitenzuivel. Daarom vindt het platform melkgeitenhouderij dat de markt leidend moet zijn bij het bepalen van de groeiruimte. Daarnaast is maatschappelijke acceptatie belangrijk. Het aantal geiten steeg in 2018 naar een record van 588 duizend.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/1/d/9/cid600041_goat-2240556_640.jpg", "width": 640, "height": 405, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2018-11-30T07:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T14:52+02:00", "expiration_date": "", "keywords": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_dier", "gkn_veehouderij", "gkn_etalage_kennisbank", "GKN2IMPORT" ], "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_dier", "gkn_veehouderij" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, { "identifier": "mediaitem_600206", "title": "Melkgeiten moeten de wei in", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "link": { "type": "internal", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Melkgeiten-moeten-de-wei-in-1.htm" }, "lead": "Geiten moeten de wei in. Het zijn herkauwers en ze moeten gras eten, vinden geitenhouders Willem Dam en Sander Koster. Om te zorgen dat geiten intensief grazen moet je de draad soms meerdere keren per dag verzetten.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/0/1/d/cid600206_shutterstock_640246675_NL_geiten_kudde.jpg", "width": 798, "height": 532, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2018-11-22T12:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T14:54+02:00", "expiration_date": "", "keywords": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_dier", "gkn_veehouderij", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_dierenwelzijnsweb", "dww_diergedrag", "dww_diergezondheid", "dww_diervoeding", "dww_huisvesting", "dww_productiedieren", "dww_productiedieren_overig", "GKN2IMPORT" ], "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_dier", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_veehouderij", "gkn_dierenwelzijnsweb", "dww_productiedieren", "dww_productiedieren_overig", "dww_diergezondheid", "dww_diergedrag", "dww_diervoeding", "dww_huisvesting" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, { "identifier": "mediaitem_596309", "title": "Het fermenteren van zuivel", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "link": { "type": "internal", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Het-fermenteren-van-zuivel-1.htm" }, "lead": "Fermenteren is een eeuwenoude methode van voedselbereiding en voedselconservering. Maar wat is fermenteren eigenlijk en welke variaties zijn er mogelijk bij zuivel?", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/f/b/a/cid596309_wikipedia-yoghurt.jpg", "width": 950, "height": 639, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2015-06-13T12:01+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T01:58+02:00", "expiration_date": "", "keywords": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "GKN2IMPORT" ], "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_voeding" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } } ] } , { "type": "text", "html": "

<\/p>


<\/p>" } ] }, { "area": "related", "title": "Gerelateerd", "elements": [ ] }, { "area": "content3", "title": "Overig", "elements": [ ] } ] }