{ "type": "mediaitem", "identifier": "mediaitem_601541", "subtype": "wmammodularcontent_gkn_newsmediaitem", "title": "Gezond eten verlaagt risico op hart- en vaatziekten", "navtitle": "", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Gezond-eten-verlaagt-risico-op-hart-en-vaatziekten-1.htm", "language": "nl_NL", "sections": [ { "identifier": "pagesection_18334988", "title": "GKN Configuratie", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334988&tsobjectid=18334988" }, { "identifier": "pagesection_18335139", "title": "GKN Menu", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18335139&tsobjectid=18335139" }, { "identifier": "pagesection_18334944", "title": "GKN Footer logo's", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334944&tsobjectid=18334944" }, { "identifier": "pagesection_18334966", "title": "GKN Footer", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334966&tsobjectid=18334966" }, { "identifier": "pagesection_18335177", "title": "GKN Footer legal", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18335177&tsobjectid=18335177" } ], "metadata" : { "id": 601541, "identifier": "mediaitem_601541", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Gezond-eten-verlaagt-risico-op-hart-en-vaatziekten-1.htm", "title": "Gezond eten verlaagt risico op hart- en vaatziekten", "lead": "Jaarlijks sterven wereldwijd 17 miljoen mensen ten gevolge van hart- en vaatziekte, waarmee het een van de belangrijkste doodsoorzaken is. Met gezonde voeding en een gezond leefpatroon kun je het risico op hart- en vaatziekten verkleinen.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/a/0/3/cid601541_76764023.jpg", "width": 1024, "height": 680, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2021-06-16T07:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T17:11+02:00", "expiration_date": "", "tags": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_etalage_home", "GKN2IMPORT" ], "copyright": "", "external_id": "", "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, "contents": [ { "area": "main", "title": "Main", "elements": [ { "type": "text", "html": "

Hart- en vaatziekten of cardiovasculaire aandoeningen zijn wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak. Het optreden van hart- en vaatziekten wordt in belangrijke mate beïnvloed door voedingsgewoonten en leefwijze zoals voldoende lichaamsbeweging, rookgewoonten of alcoholinname. Die risicofactoren zijn goed bekend. In een artikel <\/a>gaat vakblad Nuntrinieuws in op de verschillende risicofactoren, met name het effect van een gezonde voeding. <\/p>

Aderverkalking<\/h2>

Hart en vaatziekten ontstaan door slagaderverkalking of atherosclerose. De van oorsprong gladde binnenbekleding van de slagaders wordt daarbij langzamerhand aangetast. Die binnenbekleding kan beschadigd raken door bijvoorbeeld roken, hoge bloeddruk of een te hoog bloedsuikergehalte. En bij een te hoog cholesterolgehalte in het bloed kunnen de cholesteroldeeltjes in de wand van de slagader binnendringen. Daar veroorzaken ze een opstapeling van vetdeeltjes, ontstekingen en een verdere verdikking van de wand. Het gevolg is dat er vernauwingen ontstaan. Zo kan uiteindelijk de bloedtoevoer naar verschillende organen belemmerd worden. <\/p>

Voeding heeft een direct effect op de bloeddruk, het bloedsuikergehalte of het cholesterolgehalte en wordt gezien als een risicofactor. Daarom wordt een dieet op basis van volle graanproducten, groenten, fruit, peulvruchten, noten en vis aanbevolen. Maar ook voldoende beweging, streven naar een gezond gewicht - met een BMI tussen 18,5 en 25 - en matig alcoholgebruik verlagen het risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast wordt aangeraden producten met toegevoegde suiker en bewerkt vlees zo veel mogelijk te beperken. Ook is het goed te letten op de hoeveelheid en het soort vetten in je dieet.<\/p>

Vlees<\/h2>

Binnen een gezond menu kun je eventueel nog best vlees eten. Vlees is een belangrijke bron van goede beschikbare eiwitten, ijzer en zink. Maar vers vlees krijgt wel de voorkeur boven bewerkt vlees. Je kunt je voor je gezondheid het best beperken tot kleine hoeveelheden vlees. Verder wordt aangeraden een tot twee keer per week vis, schaal of schelpdieren te eten, waarvan een keer vette vis. En in tegenstelling tot wat vroeger geadviseerd werd, hoef je je niet te beperken tot maximaal drie eieren per week. Een ei per dag past binnen een gezond voedingspatroon. <\/p>" } , { "id": 18920809, "identifier": "element_18920809", "type": "text", "title": "Artikel voedingsrichtlijnen voor cardiovasculaire preventie", "url": "https://edepot.wur.nl/544765", "html": "" } , { "type": "text", "html": "

<\/p>

(Bron foto: thinkstock<\/em>)<\/p>" } ] }, { "area": "sources", "title": "Bronnen", "elements": [ { "id": 18920813, "identifier": "element_18920813", "type": "list", "title": "Publicaties", "url": "", "items": [ { "item": " Cardiovasculaire preventie : Voedingsrichtlijnen : Nader bekeken<\/a> Artikel Nutrinews 2021", "indentlevel": 0 }, { "item": "“Er sterven meer vrouwen dan mannen aan hart- en vaatziekten” <\/a>Nederlands tijdschrift voor voeding en dietetiek 2019", "indentlevel": 0 }, { "item": "Prof. Marianne Geleijnse over de relatie tussen goede voeding en hart- en vaatziekten<\/a>, video Wageningen University & Research 2016", "indentlevel": 0 }, { "item": "Het effect van voedingscholesterol op cardiovasculaire aandoeningen en de aanbevelingen rond eieren zijn de laatste tijd vaak onderwerp van debat : Waarom? Daarom<\/a>, artikel Nutrinieuws 2015", "indentlevel": 0 } ] } , { "id": 18920819, "identifier": "element_18920819", "type": "list", "title": "Links", "url": "", "items": [{ "item": "Hart- en vaatziekten<\/a>, Voedingscentrum", "indentlevel": 0 }] } , { "identifier": "element_18920822", "type": "contentitemslist", "title": "Relevante berichten", "mediaitems": [ { "identifier": "mediaitem_600812", "title": "Het nieuwe eten: meer groente en fruit", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "link": { "type": "internal", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Het-nieuwe-eten-meer-groente-en-fruit-1.htm" }, "lead": "Er is geen land in Europa waar consumenten zo weinig groente en fruit eten als Nederland. We eten gemiddeld niet meer dan 131 gram groente en 113 gram fruit per dag. Dat is te weinig. Er zijn verschillende mogelijkheden om te zorgen dat mensen meer groente en fruit eten.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/0/1/1/cid600812_shutterstock_553662235_groente_kleurrijk.jpg", "width": 900, "height": 600, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2019-12-17T07:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T16:01+02:00", "expiration_date": "", "keywords": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_etalage_home", "gkn_retail", "GKN2IMPORT" ], "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_etalage_home", "gkn_voeding" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, { "identifier": "mediaitem_600610", "title": "Bevorderen gezonde leefstijl", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "link": { "type": "internal", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Bevorderen-gezonde-leefstijl-1.htm" }, "lead": "Een gezonde leefstijl, met daardoor minder kans op ziektes, wie wil dat nu niet? Helaas blijkt dit een moeilijke opgave voor veel mensen. Een groot deel van de Nederlanders heeft een ongezond voedingspatroon.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/d/a/c/cid600610_shutterstock_160898930_supermarkt_consument.jpg", "width": 7584, "height": 5000, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2019-06-11T07:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T15:56+02:00", "expiration_date": "", "keywords": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_etalage_home", "GKN2IMPORT" ], "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_home" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, { "identifier": "mediaitem_599523", "title": "Voor je eigen gezondheid: beweeg meer en voorkom stilzitten", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "link": { "type": "internal", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Voor-je-eigen-gezondheid-beweeg-meer-en-voorkom-stilzitten-1.htm" }, "lead": "Bewegen is gezond. Maar de adviezen die zeggen hoeveel je moet bewegen veranderen. De nieuwe norm zegt dat volwassenen per week minstens 150 minuten matig of intensief moeten bewegen, verspreid over meerdere dagen. En je moet stilzitten zoveel mogelijk voorkomen.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/4/b/f/cid599523_shutterstock_32853736_hardlopen_sport.jpg", "width": 800, "height": 533, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2017-10-27T12:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T14:04+02:00", "expiration_date": "", "keywords": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_leefomgeving", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "GKN2IMPORT" ], "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_leefomgeving" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, { "identifier": "mediaitem_601733", "title": "Gezonde voeding met vis en schelpdieren", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "link": { "type": "internal", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Gezonde-voeding-met-vis-en-schelpdieren-1.htm" }, "lead": "Het eten van vis- en schelpdieren levert bewezen gezondheidsvoordelen. Als je kijkt naar wat de gemiddelde Nederlander eet, zouden we veel minder vlees moeten eten, en wat meer vis of schelpdieren.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/d/c/c/cid601733_mussels-2796911_1280.jpg", "width": 1280, "height": 1040, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2021-05-14T07:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T17:14+02:00", "expiration_date": "", "keywords": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_etalage_home", "gkn_duurzame_visserij", "GKN2IMPORT" ], "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } } ] } , { "type": "text", "html": "

<\/p>


<\/p>" } ] }, { "area": "related", "title": "Gerelateerd", "elements": [ ] }, { "area": "content3", "title": "Overig", "elements": [ ] } ] }