{ "type": "mediaitem", "identifier": "mediaitem_601429", "subtype": "wmammodularcontent_gkn_newsmediaitem", "title": "Gezond blijven zonder vlees", "navtitle": "", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Gezond-blijven-zonder-vlees-1.htm", "language": "nl_NL", "sections": [ { "identifier": "pagesection_18334988", "title": "GKN Configuratie", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334988&tsobjectid=18334988" }, { "identifier": "pagesection_18335139", "title": "GKN Menu", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18335139&tsobjectid=18335139" }, { "identifier": "pagesection_18334944", "title": "GKN Footer logo's", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334944&tsobjectid=18334944" }, { "identifier": "pagesection_18334966", "title": "GKN Footer", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334966&tsobjectid=18334966" }, { "identifier": "pagesection_18335177", "title": "GKN Footer legal", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18335177&tsobjectid=18335177" } ], "metadata" : { "id": 601429, "identifier": "mediaitem_601429", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Gezond-blijven-zonder-vlees-1.htm", "title": "Gezond blijven zonder vlees", "lead": "Is het wel gezond om geen vlees te eten? Mis je dan geen essentiële voedingsstoffen? Universitair docent Ann Meulemans legt in een video uit dat je ook zonder vlees gezond kunt blijven. Maar je moet wel goed nadenken over wat je dan eet.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/3/f/1/cid601429_pablo-merchan-montes-Orz90t6o0e4-unsplash.jpg", "width": 5472, "height": 3648, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2020-10-08T07:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T16:43+02:00", "expiration_date": "", "tags": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_etalage_home", "GKN2IMPORT" ], "copyright": "", "external_id": "", "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_etalage_home", "gkn_voeding" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, "contents": [ { "area": "main", "title": "Main", "elements": [ { "type": "text", "html": "

Vegetariërs hebben verschillende motieven om minder vlees te eten: de productie van vlees is milieubelastend, dieren worden niet goed behandeld of het eten van het is niet gezond. Maar is dat laatste ook zo? Mis je geen essentiële voedingsstoffen als je geen vlees eet? In een video<\/a> maakt Ann Meulemans, docent voeding en gezondheid aan de KU Leuven, duidelijk welke voedignsstoffen in vlees zitten. En hoe je kunt zorgen dat je toch voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt als je geen vlees eet. <\/p>

Eiwitten<\/h2>

Vlees is een heel goede bron voor verschillende essentiële voedingstoffen, zo legt Meulemans uit. In vlees zitten vitaminene B, mineralen en vooral eiwitten en vetten. Eiwitten bestaan uit verschillende aminozuren. Sommige van die aminozuren zijn 'essentiële aminozuren'. Deze aminozuren moeten deel uitmaken van je dieet omdat je lichaam ze niet zelf kan maken. Vlees is wat dit betreft goede voeding omdat de essentiële aminozuren in de juiste verhouding aanwezig zijn.<\/p>" } , { "type": "text", "html": "

<\/p>

Als je geen vlees eet kun je eiwitvervangers eten. De meeste eiwitrijke plantaardige producten bevatten niet alle essentiële aminozuren, of niet in de juiste samenstelling. Voor een gebalanceerd eiwitaanbod moet je daarom plantaardige producten comineren zoals peulvruchten met granen. Als je zuivelproducten eet, is dat ook een goede eiwitbron.<\/p>

IJzer<\/h2>

Vlees bevat verschillende mineralen, maar die mineralen vind je ook in andere producten zoals broccoli, aardappelen of volkorenproducten. Een mineraal vraagt meer aandacht, zo legt Meulemans uit: ijzer. Dat zit wel in veel groente, maar plantaardig ijzer neem je minder makkelijk op. Wil je voldoende ijzer opnemen dan is het zaak te zorgen dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt. Vitamine C helpt namelijk om plantaardig ijzer op te nemen. <\/p>

Vitamine B12<\/h2>

Voor vitamine B12 is vlees een belangrijke bron. Die vitamine is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en de werking van het zenuwstelsel. Vitamine B12 zit ook in zuivelproducten. Veganisten kunnen, wanneer er na een aantal maanden een tekort aan vitamine B12 ontstaat, symptomen van bloedarmoede krijgen. Als veganist moet je vitamine B12 uit supplementen of verrijkte producten halen, zoals sojadranken of vleesvervangers. In zeewier en algen zit ook wel vitamine B12, maar dit is een inactieve vorm. <\/p>

Je kunt best zonder vlees, zo wordt duidelijk in de video. Het is heel goed mogelijk gezond te blijven, maar je moet wel goed nadenken over wat je eet. <\/p>

(Bron foto: Pablo Merchán Montes<\/a> via Unsplash<\/a>)<\/p>" } ] }, { "area": "sources", "title": "Bronnen", "elements": [ { "id": 18916900, "identifier": "element_18916900", "type": "list", "title": "Publicaties", "url": "", "items": [ { "item": " Heeft een mens vlees nodig?<\/a> video Universiteit van Vlaanderen 2020", "indentlevel": 0 }, { "item": "De wereld is te klein voor een vleesrijk dieet<\/a> Artikel Wageningen World, 2019", "indentlevel": 0 }, { "item": "Past vlees nog in een evenwichtig dieet?<\/a> Artikel Boer&Tuinder, 2019", "indentlevel": 0 }, { "item": "Vlees en zuivel onterecht bekritiseerd<\/a>, artikel V-focus 2019", "indentlevel": 0 }, { "item": "‘Elke dag vlees eten is niet (meer) normaal’<\/a>, artikel Nederlands tijdschrift voor voeding en dietetie 2018", "indentlevel": 0 }, { "item": "Minder vlees eten: gezond en goed voor milieu?<\/a> | Eet-team #3 | filmpje Voedingscentrum", "indentlevel": 0 } ] } , { "id": 18916908, "identifier": "element_18916908", "type": "text", "title": "Oktober is “gezond eten maand” - Gratis inschrijven voor appeltje-eitje (diabetesfonds)", "url": "https://www.diabetesfonds.nl/minder-suiker/appeltje-eitje", "html": "" } , { "identifier": "element_18916910", "type": "contentitemslist", "title": "Relevante berichten", "mediaitems": [ { "identifier": "mediaitem_601061", "title": "E-module duurzame en gezonde voeding", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "link": { "type": "internal", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/E-module-duurzame-en-gezonde-voeding-1.htm" }, "lead": "Met de module 'Duurzame en gezonde voeding' wil de organisatie Duurzaam MBO leerlingen vertrouwd maken met trends als de groeiende belangstelling voor biologische producten, aandacht voor streekproducten en verbreding van de landbouw. De e-module is vrij beschikbaar.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/f/f/e/cid601061_piotr-miazga-WBX-ZLr8P7I-unsplash.jpg", "width": 800, "height": 533, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2020-02-28T07:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T16:36+02:00", "expiration_date": "", "keywords": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_etalage_home", "gkn_onderwijs", "GKN2IMPORT" ], "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_home" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, { "identifier": "mediaitem_600812", "title": "Het nieuwe eten: meer groente en fruit", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "link": { "type": "internal", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Het-nieuwe-eten-meer-groente-en-fruit-1.htm" }, "lead": "Er is geen land in Europa waar consumenten zo weinig groente en fruit eten als Nederland. We eten gemiddeld niet meer dan 131 gram groente en 113 gram fruit per dag. Dat is te weinig. Er zijn verschillende mogelijkheden om te zorgen dat mensen meer groente en fruit eten.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/0/1/1/cid600812_shutterstock_553662235_groente_kleurrijk.jpg", "width": 900, "height": 600, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2019-12-17T07:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T16:01+02:00", "expiration_date": "", "keywords": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_etalage_home", "gkn_retail", "GKN2IMPORT" ], "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_etalage_home", "gkn_voeding" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, { "identifier": "mediaitem_600617", "title": "Lichte stijging van de vleesconsumptie in Nederland", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "link": { "type": "internal", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Lichte-stijging-van-de-vleesconsumptie-in-Nederland-1.htm" }, "lead": "Uit cijfers van Wageningen Economic Research blijkt dat Nederlanders weer meer vlees gaan eten. De laatste 10 jaar daalde de vleesconsumptie. Dit jaar is het voor het eerst sinds 2009 dat er een lichte stijging te zien is.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/a/0/6/cid600617_Office%2520use%2520150%2520DPI-shutterstock_2865506_vlees_supermarkt.jpg", "width": 1024, "height": 683, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2019-09-24T04:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T15:56+02:00", "expiration_date": "", "keywords": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_etalage_home", "GKN2IMPORT", "gkn_eiwittransitie" ], "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_home", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_eiwittransitie" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, { "identifier": "mediaitem_601000", "title": "Hoe zit het met vlees eten?", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "link": { "type": "internal", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Hoe-zit-het-met-vlees-eten-1.htm" }, "lead": "We moeten anders gaan eten om onszelf gezond en de wereld leefbaar te houden. Belangrijk is daarbij om minder vlees te gaan eten. De vraag is hoe je de omgeving zo kunt inrichten dat mensen een gezondere keuze maken. Onderzoekers houden zich bezig met de eiwittransitie, wat betekent dat ze kijken naar de overgang naar meer plantaardige eiwitten.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/3/b/2/cid601000_shutterstock_104584523_eiwit_assortiment.jpg", "width": 6000, "height": 4000, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2019-07-05T07:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T16:04+02:00", "expiration_date": "", "keywords": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_home", "GKN2IMPORT", "gkn_eiwittransitie" ], "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_home", "gkn_eiwittransitie", "gkn_etalage_home" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } } ] } , { "type": "text", "html": "

<\/p>


<\/p>" } ] }, { "area": "related", "title": "Gerelateerd", "elements": [ ] }, { "area": "content3", "title": "Overig", "elements": [ ] } ] }