{ "type": "mediaitem", "identifier": "mediaitem_600613", "subtype": "wmammodularcontent_gkn_newsmediaitem", "title": "Een uitgebalanceerd dieet met minder dierlijk eiwit", "navtitle": "", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Een-uitgebalanceerd-dieet-met-minder-dierlijk-eiwit-1.htm", "language": "nl_NL", "sections": [ { "identifier": "pagesection_18334988", "title": "GKN Configuratie", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334988&tsobjectid=18334988" }, { "identifier": "pagesection_18335139", "title": "GKN Menu", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18335139&tsobjectid=18335139" }, { "identifier": "pagesection_18334944", "title": "GKN Footer logo's", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334944&tsobjectid=18334944" }, { "identifier": "pagesection_18334966", "title": "GKN Footer", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334966&tsobjectid=18334966" }, { "identifier": "pagesection_18335177", "title": "GKN Footer legal", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18335177&tsobjectid=18335177" } ], "metadata" : { "id": 600613, "identifier": "mediaitem_600613", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Een-uitgebalanceerd-dieet-met-minder-dierlijk-eiwit-1.htm", "title": "Een uitgebalanceerd dieet met minder dierlijk eiwit", "lead": "In een uitgebalanceerd dieet zou je ongeveer 60 gram eiwit per persoon per dag moeten eten, waarvan ongeveer 23 gram van dierlijke oorsprong is. Dat is veel minder dan wat we nu consumeren.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/7/8/8/cid600613_beans-2014062_640.jpg", "width": 640, "height": 465, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2019-02-06T12:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T15:56+02:00", "expiration_date": "", "tags": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_dier", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_etalage_home", "GKN2IMPORT" ], "copyright": "", "external_id": "", "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_dier", "gkn_voeding", "gkn_etalage_home" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, "contents": [ { "area": "main", "title": "Main", "elements": [ { "type": "text", "html": "

Het is niet effectief om de wereldbevolking alleen maar met plantaardig voedsel te voeden, stelt Wagenings hoogleraar Imke de Boer in een interview in Veeteelt, maar de consumptie van dierlijke eiwitten zo flink terugmoeten, wil je landbouwgrond efficiënt benutten.<\/p>

Dierlijk eiwit<\/h2>

Het eten van dierlijke eiwitten is niet echt effectief, zo legt ze uit. Varkens en kippen consumeren bijvoorbeeld gemiddeld twee keer meer eiwitten dan dat ze produceren. Dat is een verspilling van grondstoffen, zo stelt ze. Daarnaast wordt grofweg een derde van al het voedsel verspild tijdens het productieproces of bij de consument.<\/p>

Toch kunnen we niet zonder dierlijke eiwitten, zo stelt de hoogleraar Dierlijke Productiesystemen in het artikel 'Veehouderij onmisbaar in voedselvraagstuk<\/a>'. Dieren zetten biomassa - die de mens niet kan of wil eten - om in hoogwaardig voedsel. Zouden we overstappen op een veganistisch dieet, een dieet zonder dierlijke producten, dan zou je zelfs meer land nodig hebben om de wereldbevolking te kunnen voeden.<\/p>

Uitgebalanceerd dieet<\/h2>

Volgens de Boer bevat een uitgebalanceerd dieet ongeveer 60 gram eiwit per dag. Will je de beschikbare grondstoffen het meest effectief benutten, dan zou ongeveer 23 gram eiwit van dierlijke oorsprong moeten zijn. Nu ligt de consumptie van dierlijke eiwitten gemiddeld op 30 gram per persoon per dag, en in rijke landen boven de 50 gram. De consumptie van dierlijke eiwitten moet dus flink terug, met name in de rijkere landen. <\/p>

(Bron foto: Pixabay <\/em>)<\/p>" } ] }, { "area": "sources", "title": "Bronnen", "elements": [ { "id": 18893602, "identifier": "element_18893602", "type": "list", "title": "Publicaties", "url": "", "items": [ { "item": "Veehouderij onmisbaar in voedselvraagstuk’ : interview Imke de Boer<\/a>, artikel Veeteelt, december 2018", "indentlevel": 0 }, { "item": "Hoe sluiten we de kringlopen? : vijf experts geven invulling aan landbouwvisie regering<\/a>, artikel Resource 2018", "indentlevel": 0 }, { "item": "De rol van het dier in het toekomstige voedselsysteem<\/a>, Wetenschappelijke Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voeding 2017", "indentlevel": 0 } ] } , { "id": 18893607, "identifier": "element_18893607", "type": "list", "title": "Links", "url": "", "items": [ { "item": "Eiwitbronnen, dossier Groen Kennisnet", "indentlevel": 0 }, { "item": "Vijf visies over kringlooplandbouw<\/a>, nieuwsbericht Groen Kennisnet oktober 2018", "indentlevel": 0 }, { "item": "Naar een andere eiwitbalans<\/a>, nieuwsbericht Groen Kennisnet april 2018", "indentlevel": 0 } ] } , { "type": "text", "html": "

<\/p>


<\/p>" } ] }, { "area": "related", "title": "Gerelateerd", "elements": [ ] }, { "area": "content3", "title": "Overig", "elements": [ ] } ] }