{ "type": "mediaitem", "identifier": "mediaitem_601103", "subtype": "wmammodularcontent_gkn_newsmediaitem", "title": "Duurzame mango- en avocadoketens", "navtitle": "", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Duurzame-mango-en-avocadoketens-1.htm", "language": "nl_NL", "sections": [ { "identifier": "pagesection_18334988", "title": "GKN Configuratie", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334988&tsobjectid=18334988" }, { "identifier": "pagesection_18335139", "title": "GKN Menu", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18335139&tsobjectid=18335139" }, { "identifier": "pagesection_18334944", "title": "GKN Footer logo's", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334944&tsobjectid=18334944" }, { "identifier": "pagesection_18334966", "title": "GKN Footer", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334966&tsobjectid=18334966" }, { "identifier": "pagesection_18335177", "title": "GKN Footer legal", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18335177&tsobjectid=18335177" } ], "metadata" : { "id": 601103, "identifier": "mediaitem_601103", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Duurzame-mango-en-avocadoketens-1.htm", "title": "Duurzame mango- en avocadoketens", "lead": "The Sustainability Consortium (TSC) heeft in kaart gebracht hoe duurzaamheidsthema's aangepakt zouden moeten worden in de mango- en avocadoketen. Wageningen University & Research heeft gebruik gemaakt van deze methode en een brochure geschreven waarin de relevante duurzaamheidsthema's en de verbeteropties worden besproken.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/a/3/f/cid601103_Mango%2520shutterstock_107801765_mango_fruit.jpg", "width": 7200, "height": 4800, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2020-08-18T07:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T16:37+02:00", "expiration_date": "", "tags": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_etalage_home", "gkn_fruitteelt", "gkn_retail", "GKN2IMPORT" ], "copyright": "", "external_id": "", "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_etalage_home", "gkn_voeding" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, "contents": [ { "area": "main", "title": "Main", "elements": [ { "type": "text", "html": "

De mango's die wij in Nederland consumeren worden voornamelijk geteeld in een tropisch en vochtig klimaat. De avocado's uit onze winkels komen ook uit een warm, maar minder vochtig klimaat. Nederland importeert met name van grote plantages en is een van de grootste avocado-importeurs ter wereld. Het fruit wordt per vrachtschip naar Spanje en Marokko verscheept en vanaf daar via de weg of via de lucht vervoerd. Handelaren zorgen ervoor dat het fruit gekoeld wordt en kan rijpen. Daarna wordt het verpakt en gedistribueerd. De brochure Verbeteropties om de mango- en avocadoketens te verduurzamen<\/a> biedt handvatten om de mango- en avocadoketen te verduurzamen.<\/p>

Duurzaamheidsthema's<\/h2>

Om de ketens duurzamer en socialer te maken, is het Sustainable Initiative Fruits And Vegetable (SIFAV) convenant in het leven geroepen. Al in 2012 is dit convenant ondertekend door handelsbedrijven, retailers, GroentenFruit Huis en Initiatief Duurzame Handel (IDH). In de mango- en avocadoketens zijn de relevante duurzaamheidsthema's: sociale omstandigheden in de teelt; broeikasgasemissies; watermanagement; biodiversditeit/ontbossing en voedselverliezen. De doelstelling van SIFAV is om in 2020 100% gecertificeerde groente en fruit te importeren uit risicolanden. Om voor certificering in aanmerking te komen moet je tenminste voldoen aan ten minste één van de sociale certificaten en één van de milieucertificaten zoals voorgeschreven door SIFAV. <\/p>

Verbeterplan<\/h2>

Activiteiten om in het verbeterplan op te nemen:<\/p>