{ "type": "mediaitem", "identifier": "mediaitem_601260", "subtype": "wmammodularcontent_gkn_newsmediaitem", "title": "Belgische prei wordt Koreaans bijgerecht", "navtitle": "", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Belgische-prei-wordt-Koreaans-bijgerecht-1.htm", "language": "nl_NL", "sections": [ { "identifier": "pagesection_18334988", "title": "GKN Configuratie", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334988&tsobjectid=18334988" }, { "identifier": "pagesection_18335139", "title": "GKN Menu", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18335139&tsobjectid=18335139" }, { "identifier": "pagesection_18334944", "title": "GKN Footer logo's", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334944&tsobjectid=18334944" }, { "identifier": "pagesection_18334966", "title": "GKN Footer", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334966&tsobjectid=18334966" }, { "identifier": "pagesection_18335177", "title": "GKN Footer legal", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18335177&tsobjectid=18335177" } ], "metadata" : { "id": 601260, "identifier": "mediaitem_601260", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Belgische-prei-wordt-Koreaans-bijgerecht-1.htm", "title": "Belgische prei wordt Koreaans bijgerecht", "lead": "Voedselverspilling in onze Westerse samenleving is een probleem. Creatieve oplossingen om te voorkomen dat goed voedsel wordt weggegooid zijn welkom. De preiteler Pieter Vandooren heeft een creatieve oplossing gevonden voor zijn overschot aan prei. Hij heeft in de Koreaanse keuken een plek gevonden voor zijn Belgische prei.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/4/c/0/cid601260_prei%25202%2520shutterstock_19188634_prei_groente_teelt.jpg", "width": 8576, "height": 5696, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2020-09-01T07:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T16:40+02:00", "expiration_date": "", "tags": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_plant", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_etalage_home", "GKN2IMPORT" ], "copyright": "", "external_id": "", "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_home", "gkn_plant" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, "contents": [ { "area": "main", "title": "Main", "elements": [ { "type": "text", "html": "

Omdat Pieter Vandooren regelmatig blijft zitten met klasse 2-prei is hij op zoek gegaan naar een alternatief om te voorkomen dat hij zijn prei moet weggooien. In 2018 neemt hij deel aan de Innovatiecampagne van het Innovatiesteunpunt. Daar legt hij zijn idee voor om preiresten te verwerken tot preikimchi. Deze oplossing blijkt een succes, schrijft vakblad Boer&Tuinder in een artikel<\/a>. De Koreaanse Ae Jin Huys heeft voor Vandooren een recept ontwikkeld met de prei.<\/p>

Voedselverlies voorkomen<\/h2>

Nadat Vandooren contact had opgenomen met het Innovatiesteunpunt kwam hij via hun terecht bij Food Heroes. Food Heroes is een project met Europese steun dat voedselverlies wil beperken al in de eerste fase van de keten. Zij koppelden de voedselproducent aan het ontwerpbureau Cides, aan de firma Camps die ingelegde groente produceert en aan de Koreaanse chef Ae Jin Huys. Met behulp van de Europese projectsubsidie is het Vandooren gelukt om zijn idee in de praktijk te brengen. <\/p>

Preikimchi<\/h2>

Kimchi is een traditioneel gerecht uit de Koreaanse keuken. Kimchi is heel gezond en uit onderzoek blijkt dat het de gezondheid van de darmen verbetert, het cholestorolniveau verlaagt en werkt als antioxidant. Van oudsher worden groenten in Korea gefermenteerd. Dit om verspilling tegen te gaan bij grote groenteoogsten. Preikimchi maak je door de prei fijn te snijden, zout en een kruidenpasta toe te voegen en daarna te laten fermenteren. De kimchi kun je gebruiken als bijgerecht of in vleesbereidingen. <\/p>" } , { "id": 18911911, "identifier": "element_18911911", "type": "text", "title": "Artikel Een exotische bestemming voor overschotten", "url": "https://edepot.wur.nl/523460", "html": "" } , { "type": "text", "html": "

<\/p>

Er zijn meer manieren om voedselverspilling tegen te gaan. Op 1 september start de Verspillingsvrije week<\/a>, een week die je uitdaagt om zo min mogelijk voedsel weg te gooien. <\/p>" } , { "id": 18911913, "identifier": "element_18911913", "type": "text", "title": "Verspillingsvrije week", "url": "https://samentegenvoedselverspilling.nl/events/verspillingsvrije-week/", "html": "" } , { "type": "text", "html": "

<\/p>

<\/p>

(Bron foto: Shutterstock)<\/p>" } ] }, { "area": "sources", "title": "Bronnen", "elements": [ { "id": 18911917, "identifier": "element_18911917", "type": "list", "title": "Publicaties", "url": "", "items": [ { "item": " Een exotische bestemming voor overschotten<\/a>, artikel vakblad Boer&Tuinder januari 2020", "indentlevel": 0 }, { "item": "De ongemakkelijke waarheid van voedselverspilling<\/a>, Internet Nederland Voedselland, 2020", "indentlevel": 0 }, { "item": "Langer vers door slimmer folie<\/a>, Artikel Wageningen World, 2020", "indentlevel": 0 }, { "item": "Samen tegen voedselverspilling : Becky<\/a>, Video Wageningen Food and Biobased Research, 2019", "indentlevel": 0 } ] } , { "id": 18911924, "identifier": "element_18911924", "type": "list", "title": "Links", "url": "", "items": [ { "item": "Milieu Centraal, voedselverspilling<\/a>", "indentlevel": 0 }, { "item": "Voedingscentrum, voedselverspilling<\/a>", "indentlevel": 0 }, { "item": "Natuur en Milieu, voedselverspilling<\/a>", "indentlevel": 0 }, { "item": "Verspillingsvrije week 1 - 7 september 2020<\/a>", "indentlevel": 0 } ] } , { "identifier": "element_18911930", "type": "contentitemslist", "title": "Relevante berichten", "mediaitems": [ { "identifier": "mediaitem_601211", "title": "Start Mbo-challenge Voedselverspilling 2020", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "link": { "type": "internal", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Start-Mbo-challenge-Voedselverspilling-2020-1.htm" }, "lead": "Na het succes van de Mbo-Challenge Voedselverspilling 2019 gaat in september 2020 de tweede editie van de challenge van start. Mbo-docenten, bedrijven, organisaties en instellingen kunnen inschrijven tot 15 oktober.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/e/d/f/cid601211_Web%252072%2520DPI-shutterstock_224792593_voedselverspilling_bord_legen_afvalbak.jpg", "width": 899, "height": 600, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2020-06-16T07:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T16:39+02:00", "expiration_date": "", "keywords": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_etalage_home", "gkn_voedselverspilling", "gkn_onderwijs", "GKN2IMPORT" ], "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_voedselverspilling", "gkn_etalage_home" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, { "identifier": "mediaitem_600921", "title": "Recreatieparken kunnen voedselverspilling beperken", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "link": { "type": "internal", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Recreatieparken-kunnen-voedselverspilling-beperken-1.htm" }, "lead": "Door waardevolle restmaterialen uit de afvalstroom opnieuw in voedsel te gebruiken, kunnen recreatieparken een bijdrage leveren aan vermindering van de voedselverspilling. Bewustwording van personeel en gasten is daarbij belangrijk.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/d/9/5/cid600921_pizza-346985_640.jpg", "width": 640, "height": 426, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2019-10-25T07:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T16:03+02:00", "expiration_date": "", "keywords": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_etalage_home", "gkn_voedselverspilling", "GKN2IMPORT" ], "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_home", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_voedselverspilling" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, { "identifier": "mediaitem_600696", "title": "Minder voedselverspilling bij Nederlandse huishoudens", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "link": { "type": "internal", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Minder-voedselverspilling-bij-Nederlandse-huishoudens-1.htm" }, "lead": "Het tegengaan van voedselverspilling is ook waar het ministerie van LNV zich voor inzet. Voedselverspilling is slecht voor het milieu en de portemonnee. Door huishoudens wordt de laatste jaren minder voedsel verspild.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/1/b/2/cid600696_Print%2520version%2520300%2520DPI-shutterstock_53449867_salade_voedsel.jpg", "width": 1000, "height": 667, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2019-10-03T12:53+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T15:58+02:00", "expiration_date": "", "keywords": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_etalage_home", "gkn_voedselverspilling", "GKN2IMPORT" ], "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_voedselverspilling", "gkn_etalage_home" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } } ] } , { "type": "text", "html": "

<\/p>


<\/p>" } ] }, { "area": "related", "title": "Gerelateerd", "elements": [ ] }, { "area": "content3", "title": "Overig", "elements": [ ] } ] }