{ "type": "mediaitem", "identifier": "mediaitem_600341", "subtype": "wmammodularcontent_gkn_newsmediaitem", "title": "Aangepast menu voor kankerpatiënten", "navtitle": "", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Aangepast-menu-voor-kankerpatienten-1.htm", "language": "nl_NL", "sections": [ { "identifier": "pagesection_18334988", "title": "GKN Configuratie", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334988&tsobjectid=18334988" }, { "identifier": "pagesection_18335139", "title": "GKN Menu", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18335139&tsobjectid=18335139" }, { "identifier": "pagesection_18334944", "title": "GKN Footer logo's", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334944&tsobjectid=18334944" }, { "identifier": "pagesection_18334966", "title": "GKN Footer", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334966&tsobjectid=18334966" }, { "identifier": "pagesection_18335177", "title": "GKN Footer legal", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18335177&tsobjectid=18335177" } ], "metadata" : { "id": 600341, "identifier": "mediaitem_600341", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Aangepast-menu-voor-kankerpatienten-1.htm", "title": "Aangepast menu voor kankerpatiënten", "lead": "Veel kankerpatiënten ervaren dat hun reuk- en smaakvermogen vermindert waardoor ze minder genieten van het eten. Een aangepast menu met meer pittig en gekruid eten kan zorgen dat ze hun eetlust behouden.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/0/7/5/cid600341_shutterstock_126687977_ziekenhuisbed_zuster.jpg", "width": 900, "height": 600, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2018-03-15T12:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T14:56+02:00", "expiration_date": "", "tags": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_etalage_home", "GKN2IMPORT" ], "copyright": "", "external_id": "", "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_etalage_home", "gkn_voeding" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, "contents": [ { "area": "main", "title": "Main", "elements": [ { "type": "text", "html": "

Een verminderd smaak- en reukvermogen is een veel voorkomende bijwerking van kanker of de behandeling van kanker. Patiënten of ex-patiënten genieten daardoor minder van hun eten. Kanker heeft zo een negatief effect op de kwaliteit van leven, vindt de stichting HungerNdthirst<\/a>. Die stichting zet zich in op het verbeteren van smaakbeleving bij kankerpatiënten en heeft daarom de Wageningse Wetenschapswinkel gevraagd te onderzoeken hoe zij patiënten en zorgverleners kunnen helpen. <\/p>

Het rapport 'Reuk- en smaakveranderingen bij kankerpatiënten<\/a>' laat zien wat de resultaten van dat onderzoek is. Een paar vragen stonden centraal in het onderzoek. Hoe sterk is die verandering van reuk- en smaakvermogen? Wat is het effect op de smaakbeleving? En kun je producten ontwikkelen die beter aansluiten bij de wensen van de patiënten?<\/p>

Pittig en gekruid<\/h2>

Uit literatuuronderzoek blijkt dat na chemotherapie vaker smaakveranderingen voorkomen (45-84% van de patiënten) dan veranderingen van het reukvermogen (5-60% van de patiënten). Ook uit onderzoek onder patiënten bij Ziekenhuis de Gelderse Vallei blijkt dat iets meer dan de helft aangaf aan reuk- of smaakveranderingen te ervaren. Die veranderingen treden vaak in de dagen na de kuur. Smaakveranderingen komen iets vaker voor dan veranderingen in reukvermogen. Sommige patiënten hebben ook last van voedselaversies. Verschillende patiënten zeiden meer behoefte te hebben aan pittig en gekruid eten.<\/p>

Menukaart<\/h2>

Een aangepast menu met een smaakvol en gezond aanbod voor patiënten met reuk- en smaakveranderingen lijkt waardevol. Uit het onderzoek blijkt dat patiënten verschillende voorkeuren noemen zoals zoet, zuur, pittig, zout, hartig, stevig, krokant en frisse smaken. Aversies die vaak genoemd worden, zijn koffie, vlees en een (overheersende) zoete smaak. Op basis van de resultaten heeft de cateraar in Ziekenhuis Gelderse Vallei een nieuwe menukaart opgesteld voor deze patiëntengroep. Bovendien beidt eht oncologisch centrum ook seizoensgebonden recepten aan, zo meldt het ziekenhuis in een bericht<\/a>. <\/p>

<\/p>

(Bron foto: Shutterstock<\/em>)<\/p>" } ] }, { "area": "sources", "title": "Bronnen", "elements": [ { "id": 18885391, "identifier": "element_18885391", "type": "list", "title": "Publicaties", "url": "", "items": [ { "item": "Reuk- en smaakveranderingen bij kankerpatiënten: de invloed op voedingsstatus, smaakbeleving en kwaliteit van leven<\/a>, rapport Wetenschapswinkel WUR, 2017", "indentlevel": 0 }, { "item": "Kennissynthese voeding als behandeling van chronische ziekten<\/a>, Wageningen Universiteit, 201", "indentlevel": 0 }, { "item": "Eet jezelf gezond<\/a>, artikel Wageningen World, 2017", "indentlevel": 0 }, { "item": "Voeding en beweging: een noodzaak bij kanker<\/a>, artikel Voedingsmagazine, 2016", "indentlevel": 0 } ] } , { "id": 18885397, "identifier": "element_18885397", "type": "list", "title": "Links", "url": "", "items": [ { "item": "Stichting HungerNdthirst<\/a>", "indentlevel": 0 }, { "item": "Reuk- en smaakveranderingen bij oncologische patiënten<\/a>, project Wageningen University & Research", "indentlevel": 0 }, { "item": "Ziekenhuis helpt patiënten met kanker ook thuis gevarieerd te eten<\/a>, nieuwsbericht Gelderse Vallei, 16 februari 2018", "indentlevel": 0 }, { "item": "Gezonde voeding als medicijn<\/a>, nieuwsbericht Groen Kennisnet, maart 2018", "indentlevel": 0 }, { "item": "Gezonde voeding in het ziekenhuis<\/a>, nieuwsbericht Groen Kennisnet, juni 2016", "indentlevel": 0 }, { "item": "Smaak kent vele trucs<\/a>, nieuwsbericht Groen Kennisnet, september 2015", "indentlevel": 0 } ] } , { "type": "text", "html": "

<\/p>


<\/p>" } ] }, { "area": "related", "title": "Gerelateerd", "elements": [ ] }, { "area": "content3", "title": "Overig", "elements": [ ] } ] }