{ "type": "mediaitem", "identifier": "mediaitem_600721", "subtype": "wmammodularcontent_gkn_newsmediaitem", "title": "Aanbevelingen voor een gezond eetpatroon", "navtitle": "", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Aanbevelingen-voor-een-gezond-eetpatroon-1.htm", "language": "nl_NL", "sections": [ { "identifier": "pagesection_18334988", "title": "GKN Configuratie", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334988&tsobjectid=18334988" }, { "identifier": "pagesection_18335139", "title": "GKN Menu", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18335139&tsobjectid=18335139" }, { "identifier": "pagesection_18334944", "title": "GKN Footer logo's", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334944&tsobjectid=18334944" }, { "identifier": "pagesection_18334966", "title": "GKN Footer", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18334966&tsobjectid=18334966" }, { "identifier": "pagesection_18335177", "title": "GKN Footer legal", "link": "/nl/groenkennisnet/paginasectie.htm?pagesectionid=18335177&tsobjectid=18335177" } ], "metadata" : { "id": 600721, "identifier": "mediaitem_600721", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Aanbevelingen-voor-een-gezond-eetpatroon-1.htm", "title": "Aanbevelingen voor een gezond eetpatroon", "lead": "Gevarieerd en evenwichtig eten is belangrijk. Voor volwassenen zijn daarom vijf voedingsprioriteiten gesteld. Volkoren graanproducten, groenten, fruit, noten en zaden worden te weinig geconsumeerd. Zout daarentegen wordt te veel geconsumeerd.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/f/e/1/cid600721_Print%2520version%2520300%2520DPI-shutterstock_50418004_groenteboer_consument.jpg", "width": 1623, "height": 1080, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2019-11-15T07:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T15:59+02:00", "expiration_date": "", "tags": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_etalage_home", "GKN2IMPORT" ], "copyright": "", "external_id": "", "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_home", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_voeding" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, "contents": [ { "area": "main", "title": "Main", "elements": [ { "type": "text", "html": "

Op 1 oktober heeft de Hoge Gezondheidsraad (HGR) in België praktische voedingsaanbevelingen<\/a> uitgebracht om de bevolking te helpen een gezond en evenwichtig voedingspatroon aan te nemen. De focus van dit wetenschappelijk adviesorgaan ligt daarbij op voedingsmiddelen. Wil een voedingspatroon vast onderdeel worden van een levensstijl, dan is het belangrijk dat dit voedingspatroon is aangepast aan de smaak en de voorkeuren van het individu.<\/p>

Speerpunten<\/strong><\/h2>

Het advies bevat vijf speerpunten voor de Belgische volwassen bevolking waar de meeste aandacht aan gegeven moet worden om de gezondheid te bevorderen. Bij een te lage of hoge inname hiervan wordt de kans op ziektes groter. Deze vijf speerpunten zijn:<\/p>

  1. Volkoren graanproducten
    <\/strong>De aanbeveling is minstens 125 g per dag volkoren graanproducten te eten. Vervang zo vaak mogelijk geraffineerde producten door volle granen. Eet bijvoorbeeld volkorenbrood ipv wit brood.<\/li>
  2. Fruit & Groenten
    <\/strong>Het advies voor fruit is minstens 250 gram per dag, liefst vers fruit. Dat komt overeen met gemiddeld 2 stuks fruit. Fruitsap wordt niet meegerekend. En eet dagelijks minstens 300 gram groenten (vers of bereid). Een half bord groenten is gemiddeld 200 gram. Varieer in soorten en eet groenten van het seizoen. Diepvriesgroeten kunnen ook gegeten worden maar dan zonder toevoeging van zout of vet. <\/li>
  3. Peulvruchten
    <\/strong>Minstens 1 keer per week peulvruchten wordt aangeraden. Peulvruchten vormen een goede vleesvervanger. Bij het vervangen van peulvruchten door vlees wordt het klimaat minder belast. Voorbeelden van peulvruchten zijn bonen, kikkererwten, linzen of sojabonen. <\/li>
  4. Noten en zaden
    <\/strong>15 tot 25 gram per dag, zonder zoute of zoete omhulsels noten en zaden is de aanbeveling. Een hand vol komt ongeveer neer op 30 gram. <\/li>
  5. Zout
    <\/strong>Beperk het zoutgebruik in de keuken en voeg zelf geen extra zout toe aan tafel. Dit heeft een gunstig effect op de bloeddruk. De voornaamste bronnen in de Belgische voeding van de aanbreng van zout zijn vlees- en vleesproducten, brood en ontbijtgranen, kaas, sauzen, zoutrijke kruiden en specerijen, gebakjes en zoete koeken. Kruiden en specerijen kunnen als alternatief gebruikt worden voor zout.<\/li><\/ol>

    Overige voedingsmiddelen<\/strong><\/h2>

    Naast bovenstaande adviezen is het van belang aandacht te geven aan andere voedingsmiddelen. Melk en melkproducten (zoals kaas en yoghurt) zijn een belangrijke bron van eiwit, calcium en vitaminen. Geadviseerd wordt tussen de 250 en 500 ml melk of melkproducten per dag te nuttigen. Verder wordt aangeraden om een tot tweemaal per week vis of schaal- en schelpdieren te eten. Liefst vette vis vanwege de gezonde omega-3-vetzuren. Ook wordt aanbevolen om de consumptie van rood vlees te beperken (maximaal 300 gram per week) en te vervangen door o.a. peulvruchten, vis, ei of gevogelte. Rood vlees is afkomstig van runderen, varkens, kalveren, geiten, schapen of paarden.<\/p>

    Wat betreft drank wordt water geadviseerd. Drink zo weinig mogelijk dranken met toegevoegde suiker. <\/p>

    Duurzaamheid en sociale aspecten<\/h2>

    Naast de voedingsinname zijn er hoofdstukken gewijd aan duurzaamheid en sociale aspecten. De focus in het rapport ligt op ziektepreventie en gezondheidsbevordering. In het rapport staat dat duurzaamheid een belangrijk nieuw maatschappelijk thema is. Lokale producten en vormen van vegetarisme en veganisme worden steeds belangrijker. Door voedingsaanbevelingen te ontwikkelen met het oog op duurzaamheid kan een belangrijke stap worden gezet in de richting van een geïntegreerd duurzaam beleid, aldus het rapport. Wat betreft sociale aspecten is te lezen dat het belangrijk is samen te eten met anderen. <\/p>

    (Bron foto: Shutterstock)<\/em><\/p>" } ] }, { "area": "sources", "title": "Bronnen", "elements": [ { "id": 18896565, "identifier": "element_18896565", "type": "list", "title": "Publicaties", "url": "", "items": [ { "item": "Voedingsaanbevelingen voor de Belgische volwassen bevolking met een focus op voedingsmiddelen - 2019<\/a> Rapport Hoge Gezondheidsraad, 2019", "indentlevel": 0 }, { "item": "Een gezonde leefstijl stimuleren: van individu tot context <\/a> Overzichtsartikel Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek, 2019", "indentlevel": 0 } ] } , { "id": 18896569, "identifier": "element_18896569", "type": "list", "title": "Links", "url": "", "items": [ { "item": "De voedingstak, 5 pijlers om beter te eten<\/a> Website Food in Action, 2019", "indentlevel": 0 }, { "item": "Nieuwe voedingsaanbevelingen focussen op voedingsmiddelen<\/a> Website Voedingsinformatiecentrum, 2019", "indentlevel": 0 }, { "item": "Earth Overshoot Day<\/a> Website Earth Overshoot Day, 2019", "indentlevel": 0 } ] } , { "type": "text", "html": "

    <\/p>" } , { "identifier": "element_18896574", "type": "contentitemslist", "title": "Relevante berichten", "mediaitems": [ { "identifier": "mediaitem_600632", "title": "Naar een duurzamer voedselsysteem", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "link": { "type": "internal", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Naar-een-duurzamer-voedselsysteem-1.htm" }, "lead": "In een duurzamer voedselsysteem wordt voedsel geproduceerd met minder negatieve effecten op onze leefomgeving, op de biodiversiteit, klimaat of dierenwelzijn. Voor die verduurzaming is samenwerking nodig tussen alle partijen: consumenten, producenten en overheid.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/f/2/4/cid600632_shutterstock_134049623_markt_groente.jpg", "width": 900, "height": 600, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2019-10-10T07:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T15:57+02:00", "expiration_date": "", "keywords": [ "Dutch", "news", "gkn_akkerbouw", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_veehouderij", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_etalage_home", "gkn_tuinbouw", "gkn_retail", "GKN2IMPORT" ], "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_etalage_home", "gkn_voeding" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, { "identifier": "mediaitem_600617", "title": "Lichte stijging van de vleesconsumptie in Nederland", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "link": { "type": "internal", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Lichte-stijging-van-de-vleesconsumptie-in-Nederland-1.htm" }, "lead": "Uit cijfers van Wageningen Economic Research blijkt dat Nederlanders weer meer vlees gaan eten. De laatste 10 jaar daalde de vleesconsumptie. Dit jaar is het voor het eerst sinds 2009 dat er een lichte stijging te zien is.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/a/0/6/cid600617_Office%2520use%2520150%2520DPI-shutterstock_2865506_vlees_supermarkt.jpg", "width": 1024, "height": 683, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2019-09-24T04:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T15:56+02:00", "expiration_date": "", "keywords": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_etalage_home", "GKN2IMPORT", "gkn_eiwittransitie" ], "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_home", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_eiwittransitie" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, { "identifier": "mediaitem_600769", "title": "Gezonde voeding vermindert effect voedselallergie", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "link": { "type": "internal", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Gezonde-voeding-vermindert-effect-voedselallergie-1.htm" }, "lead": "Onderzoeker Berber Vlieg is er van overtuigd dat er met voeding veel winst is te behalen bij een voedselallergie. Naast het elimineren van voedselallergenen is het zeker zo belangrijk de voeding volwaardig te maken.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/4/1/6/cid600769_shutterstock_123763102_koelkast_jongen.jpg", "width": 815, "height": 652, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2019-06-01T07:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T16:00+02:00", "expiration_date": "", "keywords": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_etalage_home", "GKN2IMPORT" ], "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_home" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } }, { "identifier": "mediaitem_600919", "title": "Overgewicht en toch ondervoed", "contenttype": "wmammodularcontent_gkn_news", "contenttype_title": "contenttype_wmammodularcontent_gkn_news", "link": { "type": "internal", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Overgewicht-en-toch-ondervoed-1.htm" }, "lead": "Je kunt overgewicht hebben en tegelijkertijd ondervoed zijn, legt onderzoeker Saskia Osendarp uit. Bij een eenzijdige voeding bestaat het risico op een tekort aan micronutriënten. Dat is met name een probleem in ontwikkelingslanden.", "leadimage": { "source": "https://api.groenkennisnet.nl/upload_mm/6/1/6/cid600919_shutterstock_14653003_obese_zwaarlijvigheid.jpg", "width": 900, "height": 600, "focuspoint-x": -1, "focuspoint-y": -1, "alternative_text": "" }, "publication_date": "2019-10-05T07:00+02:00", "lastmodified_date": "2021-08-25T16:03+02:00", "expiration_date": "", "keywords": [ "Dutch", "news", "gkn_home", "gkn_voeding", "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_etalage_home", "GKN2IMPORT" ], "item_metadata": { "contentsubtype": "Nieuws", "theme": [ "gkn_etalage_kennisbank", "gkn_home", "gkn_etalage_home", "gkn_voeding" ], "keywords": [], "gkn_organization": { "title": "Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/nieuwsitem/Groen-Kennisnet-2.htm" }, "author": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "contactperson": { "title": "Redactie Groen Kennisnet", "url": "/nl/groenkennisnet/persoon/redactie-groen-kennisnet.htm" }, "link_extra_image": "", "subject_abstract": "", "target_audience_abstract": "", "region_abstract": "", "jumplinktext": "" } } ] } , { "type": "text", "html": "

    <\/p>


    <\/p>" } ] }, { "area": "related", "title": "Gerelateerd", "elements": [ ] }, { "area": "content3", "title": "Overig", "elements": [ ] } ] }